Čas v kuchyni · Zelenina

Salát s dvojím květákem

Květák máme doma moc rádi, a tak, když se objeví na trhu, beru vždy alespoň dva, nejraději ve všech možných variantách. A i když dětský obalovaný květák vždy povede na předních příčkách napříč generacemi, byla by škoda u něj zůstat a nevyužít neuvěřitelnou škálu chutí, které různé přípravy přináší. Co třeba takový salát s květákem? Pečeným a vařeným nad párou.

salát s květákem

Takže? Salát! Spousta skvělých receptů se vytvoří z nouze. Tenhle byl jedním z nich. Jenže se vám pak málokdy podaří té první, úžasné verze dosáhnout znovu. A tak jej připravujete stále dokola, až se ve vašem kuchyňském repertoáru natrvalo zabydlí a žije si svým vlastním životem. Matně si pamatuji, že v tom původním byla sušená rajčata a opečený tyrolský špek. Teď už není, ale to neznamená, že se v něm příště neobjeví zas 😀

romanesco

Salát s dvojím květákem

4 porce, 35 minut

1 menší hlávka květáku  1 římský květák (romanesco) • 1 plechovka fazolí (borlotti, canellini…) • 250 g cherry rajčat  hrst černých oliv  hrst mandlí (nebo mix ořechů) • lístky z dvou větviček bazalky • 3 lžíce + 1 lžíce olivového oleje  1 lžička dijonské hořčice  1 lžička datlového sirupu/medu  1 lžíce vinného octa  sůl & pepř

1.Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200°C. Květák rozeberte na růžičky, pořádně omyjte a osušte. Na plechu vyloženém pečícím papírem jej pokapejte lžící olivového oleje a osolte dle chuti. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut (v polovině pečení promíchejte).
2. Romanesco omyjte, osušte a rozeberte na růžičky. Uvařte v páře, trvá to cca 5 minut. Poté ihned propláchněte ledovou vodou, aby si zachoval svěží barvu a odložte stranou.
3. Smíchejte suroviny na zálivku – hořčici, datlový sirup/med, sůl a pepř a až poté přidejte zbylý olivový olej. Odložte stranou.
4. Na suché pánvi zvolna pražte mandle, dokud se nerozvoní. Poté odložte stranou.
5. Do velké mísy dejte na poloviny pokrájená rajčata, slité a propláchnuté fazole, nakrájené olivy, bazalku a promíchejte. Až budou hotové a mírně zchladlé oba květáky, přidejte je do mísy, přelijte zálivkou a vše pořádně promíchejte, aby se zálivka dostala všude.
6. Posypte mandlemi a podávejte.

romanesco

salát s květákem

romanesco

Mám k tomu co říct