Recept jako dělaný k počínající grilovací sezóně. Ten základní byl již mnohokrát upraven, doplněn a modifikován, takže jako tabbouleh můžete pojmenovat snad vše, kde je nějaká obilnina či semínko a hromada petržele. Je to opravdu svěží a velmi rychlá a jednoduchá příloha k masu nebo i sýru. My jej máme vážně rádi, a tak tento salát děláme během jara a léta mnohokrát. Složení vždy závisí na tom, co přitáhnu z trhu nebo přivezu od babi ze zahrádky. Rajčata, okurky, ředkvičky… Tentokrát jsem jej využila jako součást receptu na kuřecí paličky v medovo-sójové marinádě z předchozího příspěvku.
Jarní tabbouleh
4 – 6 porcí, 20 minut
• 1 hrnek bulguru • 70 g hladkolisté petržele • 25 g máty • 25 g koriandru • svazek ředkviček • 1/2 okurky • 3 jarní cibulky • 50 ml olivového oleje • šťáva z 1 citronu • sůl & pepř
1.Nejdříve si připravte bulgur – dělám to tak, že hrnek bulguru zaliju dvěma hrnky vody, osolím a přivedu k varu. Vařím cca 2 minuty, poté stáhnu z ohně, zakryji pokličkou a nechám 15 minut stát.
2. Mezitím nasekejte bylinky a zeleninu, to vše pak dejte do velké mísy.
3. Přichystejte zálivku smícháním oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
4. K bylinkám a zelenině vsypte mírně vychladlý bulgur, promíchejte, přelijte zálivkou a promíchejte ještě jednou.
5. Podávejte ihned, je však skvělý i studený.
Pingback: Live cooking show pro Albert • Tvoříme domov