Letos jsme si „vyzkoušeli“ snad všechny možné škůdce, kteří dokážou zhatit počáteční nadšení každého zahrádkáře. Nejdřív to byli slimáci. Pak mšice. Pak pár dní klid před bouří v podobě dřepčíků (a že jich bylo!, slyšet to hopkání pokaždé, když jsme prošli kolem brokolice a lichořeřišnic, mi po třítýdenních nájezdech začalo způsobovat tik v oku 😀 ). Ptáci. Co nás ale definitivně dodělalo, byli hraboši a myši.

V momentě, kdy jsme vyzbrojení lopatami číhali u výlezu z nor a dělali na sebe tiché posunky ve stylu zásahovky, už jsem se musela hystericky smát. Smích mě ovšem přešel ve chvíli, kdy jsme myš vyháněli z domu. V jednom optimistickém článku jsem si poté přečetla památnou větu „je-li uvnitř jedna, jistě se tam podařilo dostat i dalším“. Bravo! Od té doby se nám větrá a spí o fous méně příjemně.

Každopádně, pokud se vám náhodou podařilo vaše brokolice uchránit a chcete si trochu odskočit z cuketového pekla, mám pro vás super letní odlehčený recept na úžasný křupavý salát. Pro ty, kteří jsou v posledním zahradnickém tažení, k němu doporučuju dvojku suchého bílého. Čistě ze zdravotních důvodů.
Salát s brokolicí a praženými kešu
2 porce, 20 minut
• 300 g stonkové brokolice nebo menší klasická brokolice • 1/4 lžičky římského kmínu • 3 jarní cibulky • 1 stroužek česneku • 1 plechovka bílých fazolí • 8 sušených rajčat • malý svazek hladkolisté petržele • 1 lžíce kaparů • hrst kešu ořechů • 1 lžíce olivového oleje
dresing: • 3 lžíce olivového oleje • 3 kapky éterického oleje Saláty & dipy • 1/4 lžičky chilli vloček • 1 lžíce bílého vinného octa • sůl a pepř
1. Ořechy nejdříve nasucho opražte na pánvi, poté odložte stranou a nechte vychladnout.
2. Brokolici blanšírujte ve vroucí vodě zhruba minutku, poté rychle zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala barvu.
3. Na pánvi nasucho opražte římský kmín, až se rozvoní, poté vlijte zhruba lžíci olivového oleje, přihoďte nasekanou jarní cibulku, drcený česnek a ještě minutku smažte.
4. Přidejte nakrájená sušená rajčata, fazole a brokolici a zhruba tři minuty prohřívejte.
5. Mezitím si připravte dresing – smíchejte olej, ocet, éterický olej, chilli vločky a dotáhněte solí a pepřem.
6. Pánev stáhněte z ohně, zeleninu ještě zatepla smíchejte s dresingem a ihned podávejte.



