Čas v kuchyni · Maso · Základní domácí suroviny · Zavíčkovat! · Zelenina

Satay omáčka a kam s ní

Jak už jsem mnohokrát psala, minulý týden jsem poprvé vařila veřejně v chodovském Albertu, a to celé čtyři dny. Absolutním hitem se stala arašídová omáčka. Myslím, že v tom davu testujících se nenašel jeden jediný, kterému by nechutnala. A musím přiznat, že i u nás doma je satay omáčka velmi oblíbená. Využít ji můžete do kuchyně teplé i studené, k zelenině i masu a občas to sklouzne k tomu, že jí vyjídáme lžičkou rovnou z rendlíku. Recept, na nějž jsem obsah surovin vyjmenovávala asi 130x, je tady!

satay omacka

O samotném vaření se rozepíšu příště, společně se seznamem všech receptů, které jste u mě mohli ochutnat. Opravdu jsem si ty dny užila a i když byly náročné až hrůza, tak jsem obrovsky vděčná za vše, co mi přinesly. Mám kolem sebe spoustu skvělých a ohromně šikovných holek, které jako bych znala roky. Podařilo se mi vystoupit daleko za hranice mé komfortní zóny a vím, že takové „překonávání“ chci zakusit častěji. Jako člověk, který propadal z hudební výchovy, protože se mi za žádnou cenu nepodařilo stoupnout před třídu a vyloudit ze sebe jeden jediný zvuk, jsem dělala věci, které mě neuvěřitelně baví, před hromadou lidí a s mikrofonem u pusy. Skvělý to bylo! Tak příště!

satay

Satay omáčka

2 skleničky o objemu 250 ml, 5 minut

1 plechovka kokosového mléka  150 g arašídového másla • 1/4 lžičky sušeného česneku  1/4 lžičky mletého zázvoru  1/4 lžičky drceného chilli (nemusí být) • 1/2 lžičky kokosového cukru  sůl  limetková šťáva na dochucení

1.Do rendlíku dejte vše kromě limetkové šťávy a pomalu zahřívejte tak, aby se všechny suroviny propojily. Průběžně míchejte, aby se vám omáčka nepřichytila ke dnu.
2. Brzy začne tekutina houstnout. Ve chvíli, kdy ji chvilku provaříte, stáhněte rendlík z ohně. Možná budete muset směs rozmixovat tyčovým mixérem, aby byla opravdu hladká.
3. Dochuťte limetkovou šťávou, případně troškou soli. Máte hotovo!

Tip: může se stát, že díky poctivé dávce arašídového másla omáčka příliš zhoustne, je možné ji mírně naředit kokosovým mlékem (v horším případě vodou). V ledničce vydrží 5 dní.

Hodně oblíbený je u nás salát složený z hromady zeleniny, asijských nudlí a chilli, který zaliju právě touhle skvělou satay omáčkou. Přidat jí však můžete ke kuřecím stripsům, pečené zelenině či jakýmkoliv asijským rychlovkám. Ráda ji používám jako dresing k tzv. Buddha bowl, tedy zdravé misky plné všeho, z čeho má naše tělo veeelikou radost.

satay omacka

satay

One thought on “Satay omáčka a kam s ní

Mám k tomu co říct