Čas v kuchyni · Slané a do ruky

Schiacciata s červenou cibulí a bylinkami

Pojem „máma medvědice“ mě tedy rozhodně nevystihuje, ale…! Tak nějak jsem zvyklá nechávat ve společnosti žít Vendelína jak se mu zlíbí. K dospělým se totiž umí chovat náramně (na rozdíl od toho, co je schopen předvádět doma za dveřmi). Ví, kdy a jak pozdravit, kdy poděkovat (což mě při 20 měsících věku přijde jako mírné sci-fi) a na každého zběsile mává s úsměvem od ucha k uchu. Z nákupního košíku v obchodě balí holky mezi pěti a devadesáti a všechny se s radostí nechají.

Proto mě tak zaskočilo, když na něj prodavačka při jednom z posledních nákupů vyštěkla slova „jo, tohle vezmu do skladu, tam to slisuju, vezmu tě s sebou a slisuju tě taky!“. A to tak, že jsem nebyla schopná vydat ani hlásku. Vinca, který je obvykle při nakupování ve svém živlu se v košíku přikrčil a byl by nejraději neviditelný. A víte, čím si to to dítě vysloužilo? Ukázáním prstíkem na hromadu odpadků a prohlášením „fuj, do koše“.

Musím říct, že tohle byla moje první podobná zkušenost. Vince nijak zvlášť mezi lidmi nevyzdvihuju, nefoukám každé bebíčko a v kolektivu dětí spíš musím bránit ty ostatní. Ale tohle? Já se toho lisu snad bála taky 😀 Stalo se vám někdy něco podobného? Prosím, pochlubte se, co se vám v tu chvíli ze sebe podařilo vydolovat za reakci? Ta moje se jmenuje solný sloup.


Klidně si mezitím upečte schiacciatu. Italský chléb, na který může kvásek (v tomto případě z droždí, ale šel by i z tradičního kvásku) fermentovat až 36 hodin v závislosti na ročním období. Na Food Blog Marketu se líbil, a to nikdo neví, jak skvělý může být, když se vytáhne z trouby a nádherně křupe. Zkuste to zjistit 🙂

Schiacciata s červenou cibulí a bylinkami

1 velký chléb, příprava 15 minut + kynutí (celkem minimálně 15 hodin) + pečení 30 minut

kvásek • 3 g čerstvého droždí  150 ml vody  130 g světlé chlebové mouky
těsto  13 g čerstvého droždí  200 ml vody  300 g světlé chlebové mouky  80 – 90 g celozrnné mouky  1 1/2 lžičky soli  3 lžíce olivového oleje
náplň • 250 g červené cibule  150 g parmazánu nebo pecorina  1 vrchovatá lžíce italských bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)  2 lžíce olivového oleje  hrubá sůl dle chuti

1.Alespoň 12 hodin předem si připravte kvásek. Záleží na ročním období a teplotě, která k němu patří. V parných dnech bohatě stačí 12 hodin (kvásek by se mohl zkazit), v zimě můžete tento proces protáhnout až na 30 hodin, ale takovou trpělivost jsem nikdy neměla, skončila jsem na 24 hodinách. Při pokojové teplotě smíchejte droždí s vodou a moukou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na lince.

2. Druhý den smíchejte další droždí s vodou, nechte jej chvíli rozpustit. Poté přidejte všechny ostatní suroviny na těsto a kvásek.
3. V robotu nechte hníst cca 10 minut, dokud těsto není pružné a nelepí se už na stěny mísy (v závislosti na mouce jí budete možná muset použít o něco víc nebo míň). Potřete si ruce olejem, vytvarujte kouli a nechte hodinu a půl zakryté utěrkou kynout.
4. Z těsta vytlačte pěstí vzduch, ještě jednou jej pořádně propracujte, vytvarujte bochánek a nechte necelých 10 minut odpočinout zakryté na lince
5. Z bochánku vyválejte velkou, ideálně kulatou placku (můžete vytvořit dvě menší a plošší), přendejte ji na plech a nechte půl hodinky dokynout.

6. Troubu předehřejte na 220°C. Mezitím si připravte náplň: cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, sýr nastrouhejte a bylinky natrhejte na menší kousky.
7. Do těsta udělejte důlky, natlačte do něj náplň a pokapejte olivovým olejem. Dle chuti posypte solí a vložte do trouby.
8. Pečte cca půl hodiny nebo dokud není chléb zlatavý a už na pohled příjemně křupavý. Nechte vychladnout na mřížce, nakrájejte na kousky a podávejte.

 

Mám k tomu co říct