Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

Letos je to hrozný fofr. Déšť nám sice zahradu asi jen tak nezalije, ale vše divoké roste a zraje nadzvukovou rychlostí. Fialky jsem stihla posbírat akorát tak do salátu, šeříkový sirup mě letos minul úplně, ten smrkový právě pracuje a s hrůzou jsem dnes koukala, že na bezový už také téměř musíme vyrazit sbírat květy. V každém případě – na sběr smrkových výhonků je nejvyšší čas. Brzy už budou příliš velké a pevné. Byla by škoda sběr promeškat – tenhle sirup je totiž skvělým pomocníkem v době nachlazení a kašle.

Směle bojuje proti suchému kašli, rozpouští hleny a uvolňuje tak dýchací cesty. Dokáže si poradit s příznaky chřipky jako je bolest svalů a kloubů. Jako zásobárna vitamínu C umí být silnou prevencí nachlazení, které nás na podzim pravidelně zaskočí. Připravit sirup ze smrkových výhonků je velmi nenáročné – nic se nevaří, prostě jen nasbíráte výhonky ze smrku (buďte však k přírodě šetrní a sbírejte opravdu jen tolik, kolik jste schopní spotřebovat) a ve sklenici je vrstvíte střídavě s cukrem. Pro zpestření lze přidat nakrájený citron. Na konkrétní množství se při tomhle receptu úplně nehraje, prostě vrstvíte, dokud máte materiál 🙂

Sirup ze smrkových výhonků

• mladé výhonky smrku (ideálně ne delší, než pět centimetrů) • třtinový cukr (může být i bílý) • volitelně: bio citron na plátky

1.Nasbírejte mladé výhonky smrku zhruba o množství, které se vejde do pětilitrové zavařovací sklenice. Nejlépe sbírat na zahradě nebo v místech, o kterých víte, že nejsou nijak znečištěna (např. u silnice nebo chemicky opečovávaného pole to není úplně ok).
2. Výhonky opláchněte a zbavte je tak případných breberek nebo prachu a pylu. Pořádně osušte.
3. Připravte si čistou pětilitrovou zavařovačku, do které postupně vrstvěte smrkové výhonky (vrstva cca 5 cm) a cukr (tak, aby se předchozí vrstva výhonků zasypala). Na pětilitrovku spotřebujete necelé kilo cukru. Prokládat můžete plátky citronu, který jste zbavili slupky (včetně bílé části, díky které by sirup zhořkl).
4. Zakončete vrstvou cukru, sklenici uzavřete víčkem nebo celofánem a uložte na okenní parapet. Zde nechte něco málo přes dva týdny odležet (již druhý den hladina viditelně klesne, výhonky ztratí svou svěží barvu, směs začíná pracovat a uvolňuje se šťáva).
5. Hotový sirup přeceďte přes plátýnko do čistých sklenic nebo lahviček a uložte do chladu. Pokud se vám do sirupu nedostaly nějaké bakterie, vydrží v pohodě celou zimu. Pro klid můžete sterilovat – 20 minut.

This Post Has One Comment

  1. Díky moc za recept. Jen sklenici nemám plnou. Vejde se tam toho docela dost a sbírání trvá. 😃 Spotřebovala jsem ale o něco více cukru. Těším se na výsledek. Dejte vědět, jak to dopadlo u vás. 😉

Mám k tomu co říct

Close Menu