Vlastně moc nevím, jestli se mám za tenhle recept plácat po zádech nebo se krčit v koutě před tím, až mi budou ostatní nadávat, že se jím pořád cpou. Upřímně – při pečení to doma voní lépe než v kdejaké pekárně. Karamel a skořice vám doslova zatemní mysl a vy se jen tak, jako lusknutím prstů přenesete do ráje plného hrnečků s čajem, huňatých dek a teplých ponožek. Takové to je. Některé kousky si v každém případě zaslouží své místo v kuchařce kuchařek. Opatlaném sešitu, který se předává z generace na generaci, padají z něj listy a spousta textu nejde přečíst proto, že léty vybledl nebo papír prostě jen promastily prsty otáčející stránky při pečení toho nejlepšího vánočního cukroví. Tyhle skořicové šneky jsou jedním z nich. Na věky věků u Oplů doma. Snad i u vás.
Podmáslí v kynutém těstě způsobí jednu úžasnou věc – je ještě nadýchanější. V kombinaci se sladkými jablíčky a karamelem vypečeným na dně formy…mám vůbec psát dál nebo už jste nachystaní v kuchyni? Urychlím to. V tomhle pohodovém jídle najdete samé dobré věci, je ovšem o něco zdravější. Celozrnná mouka, přírodní cukr s vyšším obsahem melasy nebo kysané podmáslí z něj sice fitness svačinku stejně neudělá, ale víte jak. Každý drobeček se počítá. Recept může podle délky popisu vypadat složitý a zdlouhavý. Jelikož se však jedná o kynuté těsto, většinu času představuje čekání. Je opravdu velice jednoduchý, pekli jsme s Vendelínem (a to není žádná prča!).
Vypadá to, že v poslední době pořád jen peču. A ona je to vlastně pravda. Není nic lepšího, než se vrátit do bytu, kde je krásně teplo a voní něco z trouby. Jaké jsou vaše nejoblíbenější podzimní vjemy?
Skořicové šneky s karamelovými jablíčky
20 ks, 1 hodina 10 minut + kynutí
podmáslové kynuté těsto • 30 g droždí • 260 g kysaného podmáslí (o pokojové teplotě, tip níže) • 80 g + 1 lžička přírodního cukru muscovado • 300 g hladké mouky • 200 g celozrnné mouky • špetka soli • 2 žloutky • 100 g másla
náplň • 800 g pevnějších jablek (cca 6 ks) • 100 g tmavého třtinového cukru • 100 g másla • 50 g přírodního cukru muscovado • 1 lžíce skořice (10 g) • hrst sekaných vlašských ořechů • hrst rozinek
1.Nejprve připravte těsto – droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte podmáslím o pokojové teplotě (tip níže). Nechte stát cca 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Rozpusťte máslo a odložte stranou (nechte zchladnout tak, aby bylo vlažné).
2. V míse robotu promíchejte obě mouky, sůl a přírodní cukr. Udělejte důlek a do něj vlijte kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky. Zapněte robot opatřený hnětacím hákem na nejnižší rychlost, zhruba za 10 minut získáte správně vypracované těsto. Bude pružné, nebude se lepit na stěny mísy. Vyklopte jej na mírně pomoučenou pracovní desku a ještě chvilku propracujte rukama. Vytvořte bochánek, vraťte jej do mísy a zakryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout cca hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím si připravte náplň – jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na menší kostičky. V pánvi rozpusťte tmavý třtinový cukr na světlý karamel, vhoďte nakrájená jablíčka. Vařte 5 minut nebo dokud jablíčka nejsou měkká a tekutina, kterou pustily vyvařená. Případný zatvrdlý karamel se teplem rozpustí. Odložte stranou vychladnout.
4. Zbylý cukr (50 g muscovado) promíchejte se skořicí. Máslo rozpusťte v rendlíku. Ořechy nasekejte nahrubo. Rozinky opláchněte a osušte.
5. Vykynuté těsto v míse promáčkněte, abyste vyhnali přebytečný vzduch, poté jej propracujte. Rozdělte jej na poloviny a každou z nich vyválejte na obdélník o rozměrech cca 50 x 20 cm.
6. Šneky můžete péct samostatně na plechu nebo ve formě tak, abyste si mohli odlupovat jednotlivé kousky. Pečete-li na plechu, vyložte jej pečícím papírem, pokud ve formě, vymažte ji máslem.
7. Každý plát těsta potřete necelou polovinou rozpuštěného másla (trochu vám zbyde v rendlíku) a rozdělte na něj vždy po polovině skořicového cukru, karamelizovaných jablíček, sekaných ořechů a rozinek. Smotejte do dvou rolád. Každou z nich rozkrájejte na 5 cm dlouhé špalíčky a ty dejte na plech nebo ne příliš těsně vyskládejte od středu do formy (kulaté, hranaté, velké nebo malé, je to vlastně úplně jedno). Nechte dalších 40 minut kynout.
8. Troubu předehřejte na 180°C. Před pečením potřete vykynuté šneky zbylým máslem a vsaďte do trouby. Pečte zhruba 20 – 25 minut.
9. Po otevření trouby se seběhněte kolem hotového pečiva a zapomeňte na všechny chmury.
Tip: podmáslí NIKDY nezahřívejte příliš nebo se vám srazí. Ořechy i rozinky klidně vynechte, nemáte-li je rádi. Roláda se nejlépe krájí silnější nití, jako knedlíky – díky tomu jí nerozplácnete a průřez tak zůstane pěkně kulatý. Těsto je při pečení hodně rozpínavé a v podstatě platí, že kolik místa mu dáte k dispozici, tolik ho využije – nebojte se proto mezi jednotlivými kousky nechat větší mezery.
Kynutí: nechcete-li upéct v jeden den celou dávku, můžete nechat umotané a do formy vyskládané šneky kynout v lednici a připravit je čerstvé k snídani.