Stir fry s vepřovou panenkou

Stir fry s vepřovou panenkou

Mám vedle sebe muže, který by přežil na těstovinách, rýži a nudlích. To mě nutí neustále vymýšlet něco nového, k čemu se dají tyhle tři rychle okoukatelné suroviny přidat. Čas je poslední dobou čím dál tím více nedostatkovým zbožím, a tak každá naše večeře bývá připravena o něco rychleji než ta předchozí. Stir fry, hezky česky míchej a smaž 😀 Rozpalte pánev, jdeme na to!

Maso není něčím, co bychom potřebovali denně, spíš naopak. Klidně bychom bez něj vydrželi úplně, ale s ohledem na Vendelína je můj nejoblíbenější řezník na farmářských trzích pomalu starým známým. Nebudu se tu vychvalovat, jak mi to vaření jde. Nejde. S masem prostě nejsem kámoš a každá úprava je pro mě malou výzvou. Buď musí být hotové fakt rychle nebo ho naopak nechám x hodin napospas osudu v troubě. Tenhle recept spadá do první kategorie.

Úplně obyčejné stir fry

2 porce, 15 minut

350 g vepřové panenky • 2 hnízda vaječných nudlí • 200 g brokolice • 1 červená paprika  3 jarní cibulky  1 lžíce cukru muscovado  3 lžíce sójové omáčky ketjap manis (tip níž) • 1/4 lžičky sušeného česneku chilli dle chuti  několik listů salátu little gem  sezamový olej na smažení • sezamová semínka

1.Uvařte brokolici tak, aby byla křupavá (stačí 2-3 minuty) a přendejte ji do misky s ledovou vodou, aby si zachovala svěží barvu. Do „použité“ vody v hrnci vhoďte nudle a nechte je odstát po potřebnou dobu (nebo je připravte dle konkrétního návodu na obalu). Poté je slijte a odložte stranou.
2. V pánvi rozpalte sezamový olej, panenku nakrájejte na nudličky a nechte ji zprudka opéct. Poté přidejte cukr a počkejte, až trochu zkaramelizuje. Zalijte omáčkou, přisypte sušený česnek a ještě chvíli míchejte, dokud maso není hotové.
3. Obsah pánve přendejte do mísy a zakryjte, aby vše zůstalo horké.
4. Pánev vytřete papírovou utěrkou, vlijte trochu oleje a vsypte papriku nakrájenou na nudličky. Zprudka zhruba minutu smažte, přihoďte brokolici a ještě chvíli nechte opékat v pánvi. Do pánve přidejte maso i s omáčkou a vše pořádně promíchejte.
5. Vmíchejte nudle tak, aby se obalily omáčkou, ochuťte pomocí chilli. Stáhněte z ohně a přidejte nakrájenou cibulku a salátové listy.
6. Na talíři posypte sezamovými semínky a ihned podávejte.

Tip: Ketjap (kecap) manis je sladká sójová omáčka z Indonésie. Oproti běžným sójovým omáčkám není tak slaná díky obsahu (palmového) cukru. V některých městech může být složité ji sehnat (mně se to povedlo až v Marks&Spencer), máte proto několik možností. Buď použijte omáčku sójovou nebo tamari a přidejte více cukru. Pokud však chcete zkusit její nenahraditelnou chuť, můžete si ji vyrobit i doma, třeba podle receptu od Markéty z Kitchenette.

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu