Občas s mužem dostaneme takový zvrácený nápad, že si vyrazíme do restaurace s Vendelínem. Nepamatuju si, kdy nám to naposled vyšlo tak, že jsme se najedli v klidu nebo vůbec najedli. I přesto jsme stále nepoučitelní. Tak jako včera. Sváteční den, krásné babí léto. Rozloučíme se s teplem a stavíme se na pizzu.
Pizza, věc hotová do dvou minut. Máme oblíbenou pizzerii v centru Plzně. Jste-li odsud, určitě jí znáte a možná i často navštěvujete. Da Pietro. Příjemná obsluha, kvalitní suroviny a opravdu dobré výsledky. I místo, kde můžete posedět na vás dýchá příjemnou atmosférou. Příroda, žádná auta, procházející se lidé, pohoda. Do chvíle, než tam vrazí tornádo Vendelín. Leze po stole, po nás, po talířích. Ve chvíli, kdy se zrovna něčím neláduje, řve a nadává. Po chvíli řve a nadává i u jídla.
Během střídání se v procházení jsme do sebe urychleně kopli obsah talířů a skleniček, zaplatili a vyrazili pryč na procházku. Po chvíli se komplet polil netekoucím hrnečkem (tohle nepochopím) a z procházky jsme se mohli vesele sebrat a jet domů. Prostě dovolená. Itálii jsme si tedy udělali raději v klidu domova a sem vyrazíme znovu, až najdeme hlídací oběť.
Tohle jídlo, stejně jako spousta italských, je opravdová rychlovka. V případě, že máte připravené suroviny. V případě, že ne, bude vám trvat zhruba o půlhodinku déle, ale téměř bez práce. Vyrábíte-li si těstoviny sami doma, určitě je použijte. V tuto chvíli máte můj nehynoucí obdiv, zatím si práci ulehčuji těmi kupovanými. Na tuhle meditační činnost si ještě nějakou dobu budu muset počkat 🙂
Čerstvé těstoviny s pečenými cherry rajčaty
Množství: 4 porce Čas: 5 minut + 30 minut pečení rajčat Náročnost: snadné
• 500 g cherry rajčat, rozpůlených • 1 balení čerstvých těstovin • malý svazek hladkolisté petrželky • 1 větší stroužek česneku • 2 lžíce másla • čerstvý rozmarýn a tymián dle chuti • 1 lžíce třtinového cukru • sůl, pepř • olivový olej • parmazán
1.Předehřejte troubu na 200°C. Rajčata naskládejte řeznou stranou nahoru, osolte, opepřete, posypte třtinovým cukrem, zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami dle chuti. Pečte 30 minut.
2.Těsně před dopečením rajčat přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, vsypte čerstvé těstoviny – vaří se zhruba 2 – 3 minuty. Těstoviny sceďte až na zhruba 1/2 hrnku vody, kterou necháte na dně hrnce.
3.Vmíchejte máslo, prolisovaný česnek, nasekanou petržel a rajčata. Osolte, opepřete. Na talíři posypte strouhaným parmazánem.