Úplně první dort
DĚTEM

Úplně první dort

Minulé úterý to byl rok od chvíle, kdy jsme poprvé spatřili naše tehdy úplně mrňavoučké zlaté děťátko. A taky rok od chvíle, kdy jsme se naposledy vyspali, mohli na chvíli vypnout, dočetli v klidu knihu, měli doma pořádek, naše nervy ještě fungovaly a mohli jsme jít kdy, kam a na jak dlouho jsme chtěli.

20161009_124459-01

Naše dny teď vypadají trochu jinak. Olizování všeho, praní flekatého prádla a noční bdění, to už je nuda. To, že vytahuju Vendelína ze záchodu, kde ho velmi zaujal WC blok, se kterým si právě hraje nebo že ho sbírám z chodníku, na který vyskočil z kočárku (ve kterém BYL připoutaný), jsou novinky, bez kterých bych se ráda obešla. Ušetřilo by mi to spoustu předinfarktových stavů.

20161009_134825-01

Jenže, tohle stejné dítě se na mě vzápětí usměje, zamává, zapíská (po téměř třicetileté praxi mi to rozhodně nejde tak dobře jako jemu) nebo zatleská a všechno předchozí je rázem zapomenuto. Myslím, že rodiče jsou vybaveni nějakým dávkovačem hormonů, který v krizových situacích spouští tyhle návaly lásky, které brání tomu, aby utekli pryč nebo svoje dítě vyměnili za pár lahví vodky. Tak asi právě proto…právě proto jsem stále mezi duševně zdravými, i když se často ocitám před tenkou hranicí cesty do blízkých Dobřan.

20161009_134902-01

A ten čas, který se ve dnech, které si jsou podobné jako vejce vejci, tak vleče, najednou ukáže v kalendáři neuvěřitelnou událost – první narozeniny. Kdy se to stalo? Kdy z toho nehybného miminka vyrostl takový rarach? Človíček, který s vámi komunikuje, který si umí dupnout, ale po chvíli k vám přiběhne, obejme vás, vyrve pramen vlasů a vlepí tu nejsladší pusu na světě.

Zkuste mu za to všechno upéct tenhle prima dort. Není možná tak krásný, barevný a lákavý, jako všechna ta umělecká díla, můžete jej ale svému děťátku dát bez výčitek a strachu, že jí něco nezdravého, zakázaného či dokonce něco, co by mu mohlo uškodit. S ohledem na zpracování je trochu tužší, nevyběhne jako běžný korpus – je to především proto, aby mrňous nevdechl drobky. Tzv. smashcake – dort, který můžete nechat v plné péči vašeho dítka. Na vás už zbývá jen držet na uzdě nervy a špinavé oblečení pouze posbírat a s ledovým klidem hodit do pračky.

  • neobsahuje cukr, je slazen pouze datlemi (recept na jednoduchou datlovou pastu přinesu v některém z příštích rychloreceptů)
  • není vyroben z celozrnné mouky, kterou by děti do 3 let neměly (máte-li jiné přesvědčení, klidně ji použijte)
  • neobsahuje žádná barviva
  • nenajdete v něm žádná průmyslově vyráběná šidítka
  • je zdobený pouze čerstvým ovocem
  • krém je slazen přírodním sladidlem

Vilíku, máme Tě moc rádi a na holé pupíky slibujeme, že Tě nikdy, nikdy, NIKDY neprodáme! ♥

Dort k prvním narozeninám

8 porcí, 1 hod 20 min

korpus • 200 g špaldové mouky • 1 lžička perníkového koření  1 lžička skořice  3 lžičky pečícího prášku bez fosfátů • 50 g kokosové mouky  1 velká mrkev (nastrouhaná na jemno) • 110 g másla (rozpuštěného) • 140 g datlové pasty  4 lžíce mléka (kravského/rostlinného) • 2 velká vejce
náplň • 1 1/2 kg bílého jogurtu (Hollandia) • 5 – 6 lžic agávového sirup nebo jiného sladidla dle chuti (pozor na med kvůli alergiím) • ovoce dle chuti

1.Den předem – přes noc nechte v lednici vykapat jogurt – prostě jen vyložte cedník plátýnkem, postavte jej do větší mísy a jogurt do něj vylijte.
2. Předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
3. Do mísy prosijte obě mouky, koření a pečící prášek. Odložte stranou.
4. V rendlíku rozpusťte máslo, stáhněte z ohně a přidejte datlovou pastu, mléko a nastrouhanou mrkev.
5. Do „mokré“ směsi postupně vmíchejte směs „suchou“ a poté po jednom přidejte vejce. Výsledné těsto bude poměrně husté (rozhodně nepoteče), to je v pořádku. Pokud by však bylo husté příliš, neváhejte přidat jednu dvě lžíce mléka navíc.
6. Přendejte těsto do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba hodinu nebo dokud špejle, kterou jste zapíchli do těsta, nevyjde čistá. Korpus nechte vychladnout na mřížce.
7. Mezitím, co korpus chladne, připravte krém. Stačí na něj pouze promíchat jogurt s agávovým sirupem nebo jiným vybraným sladidlem.
8.  Vychladlý korpus nadvakrát prořízněte a potřete krémem. Ozdobte nakrájeným ovocem a nechte ještě 30 minut vychladit.

20161009_134649-02

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu