Čas v kuchyni

Vánoční kuba z dvouzrnky

Na úvod musím říct jednu věc – nenávidím houby. Ono to ale není tak jednoduché. Jako malá jsem tvrdila, že jsem vegetarián, který snese karbanátky, řízky a rybičkovou pomazánku 😀 Podobné je to s houbami – kousnout do té divné slizké věci, tak asi umřu, ale samotná chuť, ta je skvělá. A tak se u nás vařila houbovka bez (celých) hub, bramboračka bez hub („Babi, ty černý kousky jíst nebudu, to jsou houby!“ – „Ale, Kamilko, co tě nemá, to nejsou houby, to jsou připálený brambory!“ – naše babi má zásobu podobných výmluv a kliček, které mi teď vyvolávají úsměv na rtech a dělají ohromnou radost), všechno bez hub. Vánoční kuba se nevařil vůbec. Ten se vaří až teď a sním si ho sama, protože Honza nesnese houbu ani neviditelnou. Jsme my to ale zvláštní rodina!

vánoční kuba

A tak s léty měním a upravuju, vařím a zkoumám, abych pomalu došla k té ideální verzi. A myslím, že mám konečně jasno. Farro. Nebo dvouzrnka. Jsou vám tyhle názvy povědomé? Obilovina, jež pochází z Asie, je velmi populární v italské kuchyni. Jde v podstatě o jednu z původních odrůd tvrdé pšenice. Krásné chutná po oříšcích a jen tak se nerozvaří. Je proto ideální na podobná jídla, jaké vám dnes představím. Můžete ji vařit, míchat do salátu, zapékat, využívat ji jako náhradu již okoukaných příloh. Seženete ji ve zdravé výživě, tuším že pouze v bio kvalitě.Stejně jako špalda (a možná ještě o něco víc) může být vhodná i pro ty, jež trpí alergií na lepek (respektujte však své tělo a neexperimentuje, pokud víte, že vám žádné obiloviny prostě nesedí). Svým složením bojuje proti onemocněním způsobených viry, je tak ideální do tohoto sychravého počasí. Lépe se tráví. Má spooooustu bílkovin a důležitých minerálů. Tak co, nalákala jsem vás?

vánoční kuba

Kuba, jakožto tradiční štědrovečerní recept je speciální. Máme jej spojený s jediným dnem v roce a pro mě přes takové tradice prostě nejede vlak (až na výjimku, kdy jej teď, ke konci listopadu připravuji na blog – ještě ani nemám dopsaný příspěvek a už jsem snědla ve stoje půlku pekáčku, fakt se stydím, jenže on je TAK dobrý!). Běžně se připravuje z krupek, ale byla by škoda neobjevit ten velký svět, jež se nám otevře ve chvíli, kdy sami připustíme jiné možnosti, než známe ze zajetých kolejí. Sama už třeba vím, že dvouzrnka v tomto receptu u mě zůstane. Minimálně do příštích Vánoc.

vánoční kuba

Vánoční kuba z dvouzrnky

4 porce, 1 hodina 20 minut

1 vrchovatá lžíce sádla + na vymazání • 1 poctivý hrnek na jemno nakrájené cibule 3 velké stroužky česneku 2 – 3 vrchovaté lžíce sušených hub rozemletých na prášek 1 vrchovatá lžíce majoránky 1/2 – 1 lžička mletého kmínu 1 lžička soli mletý pepř dle chuti 300 g dvouzrnky  1 – 1 1/2 litru hovězího vývaru • malá hrst sušených plátků hub (nemusí být)

1.Dvouzrnku propláchněte studenou vodou a odložte stranou.
2. Ve větším rendlíku rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou pěkně nahnědlé a voňavé.
3. Poté přidejte mleté houby, majoránku, kmín, sůl a ještě chvilku míchejte. Přisypte dvouzrnku, zalijte polovinou vývaru a za občasného míchání vařte, dokud se nevstřebá všechna tekutina, poté již přilévejte po jednotlivých naběračkách (jako když vaříte risotto). Doba varu se pohybuje kolem 40 minut, po této době by měla být zrnka již příjemně měkká na skus a tekutina vyvařená. Nemusíte spotřebovat všechen vývar.
4. Mezitím, co se kuba vaří, namočte plátky hub do vlažné vody a odložte stranou. Předehřejte troubu na 190°C.
5. Pekáček o rozměrech cca 20 x 25 cm vymažte sádlem, přendejte do něj kubu, navrch nasypte namočené a vymačkané houby. Můžete poklást několika plátky másla.
6. V předehřáté troubě pečte zhruba půl hodiny.

vánoční kuba

vánoční kuba

2 thoughts on “Vánoční kuba z dvouzrnky

  1. Tam myslim, ze letos misto krupek zkusime tuto variantu :-)) JA zase nepouzivam klasicke kroupy ( jako je to vetsinou udane ) ale lamane krupky 🙂 aby to bylo jemnejsi 🙂

Mám k tomu co říct