Velikonoční mrkvové bochánky jsou vlastně taková variace na moje zdravější hot cross buns, tradiční anglosaské velikonoční pečivo s křížem. Recept jsem vyladila, doplnila o mrkvovou náplň a bochánky posypala mandličkami. Vznikly takové malé zdravé mazance s překvapením (i když pojem „překvapení“ ve spojení s jídlem ráda fakt nemám, to snad nikdo, tohle se vám bude líbit, velkou část jsem z pánve vyjedla lžičkou 😀 ).


Po nějaké době jsem pekla s Vincíkem. Těsto na bochánky bylo všude. Stejně tak mouka. Na zemi, ve vlasech, dokonce i v plence. Brusinky i rozinky mi skoro snědl, protože „maminko, já bych chtěl ochutnat, jenom trošku, tadytu brusinku, je moc dobrá, já jí miluju!…“ a tatatata. O tom jsem vám totiž ještě nepovídala. Určitě ne. Naše dítě, pokud se zrovna nenachází v kolektivu, v němž se musí teprve rozkoukat, mlčí jen ve spánku. Každou větu, na níž klade důraz, zopakuje pro jistotu třeba desetkrát za sebou, ideálně bez nadechnutí. Přítomnost láhve Baileys jsem proto večer více než ocenila 😀


V každém případě, ať se nedávno zdály tak daleko, že snad ani nepřijdou, jsou Velikonoční svátky definitivně tady. Květná neděle, jakožto poslední neděle čtyřicetidenního půstu, otevírá tzv. Svatý týden. Kromě tradičních velikonočních zvyků tak přichází na řadu i různé formy tvoření, které ocení hlavně děti. Tipy na některé z nich jsem pro vás sepisovala v průběhu února a března. Třeba takovou řeřichu ve skořápkách stihnete do příštího pondělí v klidu naklíčit. Napište, jaké velikonoční tradice držíte u vás doma?
Velikonoční mrkvové bochánky s Baileys
12 ks, 1 hodina + kynutí
• 30 g čerstvého droždí • 300 ml plnotučného mléka (používám bezlaktózové) • 80 ml Baileys • 400 g špaldové chlebové mouky • 150 g celozrnné špaldové mouky • 80 g pohankové mouky • 100 g kokosového cukru • 50 g rozpuštěného másla • 1 velké vejce + 1 na potření • 1 lžička nového koření (mleté) • 2 lžičky skořice • 1/2 lžičky kardamomu (mletý) • 1/2 lžičky soli • 100 g rozinek • 100 g sušených brusinek – klikvy • 2 lžičky strouhané citronové kůry • mandlové plátky na posypání
MRKVOVÁ NÁPLŇ • 200 g mrkve (jemně strouhané) • 1 lžíce (ideálně domácího z třtinového cukru vyrobeného) vanilkového cukru • 80 g rapadury • 50 g másla • 3 lžíce Baileys
1.Nejprve si připravte kvásek – v menší misce promíchejte rozdrobené droždí s půl hrnkem vlažného mléka, 1 lžící mouky a 2 lžícemi cukru. Nechte cca 10 minut stát, dokud kvásek nevzejde.
2. Mezitím si do mísy robotu prosijte zbylé mouky, cukr, koření a sůl. Promíchejte. Poté přidejte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, Baileys, rozpuštěné (a mírně vychladlé) máslo, vejce, citronovou kůru a rovnou přihoďte i rozinky a brusinky.
3. Vše pořádně prohněťte, dokud není těsto hladké. Pokud se stále příliš lepí, vyklopte jej na pomoučenou pracovní plochu a ještě chvíli propracovávejte rukama. Finální těsto bude podobné tomu na mazanec.
4. Dejte vykynout do máslem vymazané mísy. Na teplém místě to bude trvat zhruba hodinu – orientujte se podle toho, zda těsto zdvojnásobilo svůj objem.
5. Mezitím připravte mrkvovou náplň – v pánvi s nepřilnavým dnem rozpusťte máslo, přidejte mrkev, oba cukry i Baileys a za občasného míchání vařte zhruba 10 – 15 minut, dokud se nevyvaří všechna tekutina a cukr není zkaramelizovaný (mrkvička bude vypadat téměř jako skleněná sláma).
6. Vykynuté těsto ještě chvíli propracujte a rozdělte na 12 stejně velkých dílů, ze kterých vytvoříte placičky (jako když připravujete kynuté buchty) a do každé zabalíte lžičku mrkvové náplně. Zahlaďte spoje, aby bochánky při pečení nepraskly a odložte na plech vyložený pečícím papírem.
7. Každý bochánek potřete trošku olejem a bochánky překryjte potravinovou fólií, aby těsto neoschlo. Nechte ještě cca půl hodinky kynout. Troubu předehřejte na 180°C.
8. Vykynuté bochánky nastříhněte nahoře do kříže (nestříhejte moc do hloubky, ať se nedostanete až k náplni), potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby předehřáté na 180°C. Pečení trvá zhruba 20 minut – peče se, dokud není povrch krásně zlatý. Nechte vychladnout na mřížce.
Recept vznikl ve spolupráci s webem Alkohol.cz.



