Výroba vosích hnízd je něco, co mám ráda asi tak jako smažení bramboráků. Málo. Doba přípravy absolutně neodpovídá potřebnýmu množství kousků a samotné rychlosti konzumace. Každý je totiž miluje. Když jsem byla malá, dělaly jsme je s mamkou, pak tahle vánoční „povinnost“ přešla na babi, pak jsem přestala jíst cukr a z vosích hnízd si pamatovala už jen tu děsivou piplačku a obouchané dlaně 😀 Jenže! Sem tam prostě přijde nostalgie. Nebo nervy. Stres. A tak. A tak přijdou na řadu i vosí hnízda. Jen trošku jiná. A určitě ne zdravá a štíhlá. Jde o nervy, ne? Ty se šidit nesmí!
V receptech často vidíte větší množství moučkového cukru, než piškotů (které jsou samy o sobě sladké dost). Jde tedy vlastně o cukr spojený máslem a rumem. Šla jsem na to od lesa a hnízda tentokrát vytvořila z těch nejsladších sušenek, které znám – ze spekulatisek. Pro lepší pocit, abych mohla ubrat viditelný cukr, ne že by v tom byl v součtu nějaký rozdíl 😀 A Honza prohlásil, že lepší cukroví neměl. Jaj! (To, že snědl za večer bez pěti kousků celou várku, na něj neřeknu, slibuju!)
P.S. Jsou dost rumové. Opravdu. Mňam!
P.S.2 Na fotce jsou „cukrované“ kokosovou moukou.
Vosí hnízda ze spekulatisek s baileys krémem
20-30 ks (záleží na velikosti formičky), 10 minut příprava + odležení a závěrečná piplačka s vytlačováním a plněním
těsto • 130 g sušenek spekulatius • 130 g piškotů • 50 g cukru muscovado • 20 g raw kakaa • 50 g změklého másla • 60 ml rumu • 30 ml mléka (i rostlinného) • + 20 – 30 piškotů na spodek hnízd
krém • 80 g změklého másla • 1 1/2 lžíce cukru muscovado • 1 1/2 lžíce baileys
1.Na těsto v robotu rozmixujte na velmi jemno piškoty a spekulatisky. Poté přidejte všechny ostatní suroviny (cukr, kakao, máslo, rum a mléko) a dále mixujte tak dlouho, dokud se těsto nespojí a robot z něj nevytvoří kouli.
2. Tu pak zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu, klidně však do druhého dne odpočinout v lednici nebo za oknem.
3. Připravte si krém – máslo s cukrem utřete do pěny a až poté zašlehejte i likér (chvilku to může trvat a vypadat, že se nepovede, buďte trpěliví, krém je skvělý). Při tak malém množství másla to bude trvat déle, dělám proto rovnou dvojitou dávku, stejně mě druhý den přemluví na další.
4. Z odleželého těsta tvořte kuličky, ty natlačte do formičky na vosí hnízdo (vůbec jsem nemusela vysypávat, vykleply se krásně samy), vařečkou nebo nějakým speciálním udělátkem vytvořte jamku na krém, vyklepněte z formičky, naplňte a zaklopte piškotem.
5. Uchovávejte v chladu. Nevím, jak dlouho vydrží. Asi tak den…?
Už máme hotové.Dělám světlé i tmavé.🎄
Pingback: Sváteční sangria s bylinkami a kořením | Tvoříme domov