Zapečená čekanka s pomerančem

Zapečená čekanka s pomerančem

Nehledě na to, zda se zavalíte hromadou novoročních předsevzetí a plánů nebo ne, chcete do nového roku vstoupit v určité harmonii. Klidu. Pořádku. Taky jsem chtěla. To bychom ale nesměli mít Vendelína. Původně jsem chtěla psát o tom, jak je fajn odlehčit jídelníček aniž bychom ubrali na chuti a požitku z jídla. Ale vzhledem k tomu, že v tuto chvíli je něco málo před desátou hodinou ranní a synáček už zvládl obrátit byt vzhůru nohama, chtěla bych podpořit všechny, kterým ty novoroční plány až tak nevychází. Ne kvůli vám samotným. Kvůli zásahům zvenčí.

Vendelín je vzhůru zatím necelé čtyři hodiny. Ráno začalo vcelku pohodově, umixovali jsme společně smoothie, u nějž Vinca spokojeně uždiboval banán. Rodinná idyla přišla, když nám dával kousnout. Taková reklamní chvíle, všichni se smějí a radost z nich doslova prýští. Známe to a takovým lidem závidíme. Všichni, žejo? Pak s banánem odběhl pryč. Doteď jsem ho nenašla. Stihl naházet lego do plného nočníku. Shodit na sebe sušák s prádlem. Shodit na sebe brašnu s notebookem. Čtyřikrát vytáhnout peřinu z postýlky a vytřít s ní polovinu bytu. Dvakrát stáhnout přehoz z gauče a vytřít s ním obývák. Učinit několik pokusů o vytržení kabelů z televize. Odstrojit kus vánočního stromku a zlikvidovat ta moje pracná klubíčka.

Před tím, než jsem vyskočila z okna, krize ustala. Dítko si tiše hrálo v kuchyni. To je taková krása. Tyhle chvíle jsou vzácné. Když však ta chvíle trvala už podezřele dlouho (cca 3 minuty), bylo mi jasné, že něco nehraje. Kouknu do kuchyně a najdu Vendelína v hromadě pytlíků s čajem, které vesele trhá a sype kolem sebe. Asi heřmánek. V tuhle chvíli ale na uklidnění nemá pražádný vliv. Na druhou stranu, vtipné to bylo. Došla jsem tedy pro vysavač, vysála jsem čaj ze země, ze smíchy se svíjejícího Vendelína i z šuplíku. Když už jsem v tom byla, projdu z vysavačem celý byt, to dá rozum. Tentokrát mi jej ze zásuvky vytáhl jen třikrát.

Měl totiž jinou práci. V jiném šuplíku našel krabičku s čerstvými datlemi. Líbila se mu, byl na ní totiž malý chlapeček. Krabičku otevřel, datle ochutnal. Asi mu nejely, protože je rozsypal po celé podlaze a rozšlapal po té části bytu, kde jsem právě vycucla i poslední smítka prachu. Udělal to dvakrát.

Víte, někdy si připadám jako ta největší fúrie. I přes největší sebezapření křičím a nemám z toho radost. Jenže i když moje trpělivost dosahuje oproti životu „před“ závratných výšin, není bezbřehá. S Vincem mě totiž asi zenový život nečeká.

Takže, dámy, mámy, tátové…ať doma šílíte sebevíc, ať si každý večer s tím nejpevnějším přesvědčením říkáte, že zítra už to bude určitě lepší/snazší/pohodovější – nejste sami. Vážně ne. Jen se o tomhle moc nemluví.

Pro tento recept jsem se inspirovala u Davida Lebowitze. Recept na čekanku zapečenou s bešamelem jsem se snažila trochu odlehčit. Zkuste sami, zda vám kombinace hořké zeleniny, křupavé slaniny a svěžího pomeranče „pojede“. Samotné se hodí jako sytější předkrm, případně, pokud vám zbudou – nasekejte vše na větší kousky a smíchejte s vařenými těstovinami a zalijte troškou vývaru nebo smetany pro dokonalé propojení.

P.S.: Banán byl v peřině. Mojí.

Zapečená čekanka s pomerančem

4 porce, 50 minut

4 menší čekanky  8 plátků slaniny (tip níže) • 40 g másla  40 g kukuřičné strouhanky  šťáva z jednoho pomeranče  hrst pečených kaštanů (nasekaných)  60 g sýra gruyére  snítka rozmarýnu  100 ml mandlové „smetany“  sůl & pepř

1.Čekankové puky překrájejte na poloviny. Každý kousek čekanky zabalte do plátku slaniny a dejte do máslem vymazaného pekáčku (másla použijte zhruba polovinu, druhou polovinu odložte na později).
2. Zalijte pomerančovou šťávou a posypte bylinkami. Osolte a opepřete dle chuti. Navršte strouhanku smíchanou s nasekanými kaštany a nakonec poklaďte zbylým máslem.
3. Pekáč přiklopte a nechte v troubě vyhřáté na 200°C péct 25 minut. Po této době sundejte poklici, zalijte smetanou a nechte ještě 20 minut nebo dokud není vše krásně křupavé, dopéct.

Tip: Místo slaniny použijte sušenou šunku nebo pancettu. Pokud se vám chce experimentovat, k pomeranči přidejte i kůru (máte-li jej v bio kvalitě). Kaštany můžete zaměnit za vlašské ořechy. Mandlová smetana může být někdy těžko k sehnání, neřešíte-li tolik mléčné výrobky, klidně použijte klasickou 33% smetanu.

 

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..