Snídaně šampionů: zapečená vejce & dýně

Snídaně šampionů: zapečená vejce & dýně

Na tenhle recept už se chystám pěkně dlouho. U nás doma totiž frčí hlavně sladké snídaně, na ty slané mi tak trochu chybí buňky. Jenže, když jsem si v hlavě vysnila k snídani zapečená vejce, nemohla jsem myslet na nic jiného. A právem. Už napoprvé to byla bomba a teď bych je jedla pořád. Vsadím botu, že se mezi vámi takových najde víc. Zapečená vejce jsou totiž extra jednoduchá, ale efekt zaručí veliký. Když budete někdy chtít zotavit přátele po nočním mejdanu, je taková snídaně šampionů spolehlivým lékem. Absolutní comfort food pro pomalá rána jako stvořené.

zapečená vejce

Na zapečených vejcích v dýni je skvělé to, že ne vždy musí trvat tak dlouho (tedy celkem zhruba 40 minut). Fázi předpečení dýně stačí absolvovat jednou a v příštích dnech už můžete z ledničky tahat hotová „kolečka“ a snídani už jen vyšperkovat. Jako přílohu zvolte, co máte rádi. Dokonalá je kombinace žitného chleba, nějakého zeleného lupení a do výšin vejce vystřelíte pečenými rajčaty (i ta jdou předpéct a další den ohřát). Pečená dýně i rajčata v lednici vydrží nějaké tři čtyři dny.

Několikrát v poslední době mě napadlo, jak budeme snídat, až budu chodit do práce. Naše rána jsou sice dost bláznivá, ale i tak si „to děláme hezký“ a jinak to s Vincíkem ani neumíme. Honza vždy jen čapne vafli nebo lívanec a běží do kanceláře. Tenhle režim mi z nastavení už dávno vymizel. O to víc si užívám čas, který se podle všeho pěkně krátí a za nějakých 8 měsíců (pokud malý nočníkář dá) skončí definitivně. Pak nám zbudou jen víkendy a vzdálený důchod 😀

P.S. Na úplně poslední fotce můžete vidět, jak to dopadá, když fotíme spolu (i s Igráčky). Vlasy nemají ne proto, že bych byla blázen do bezpečnosti, ale protože nejoblíbenější zábavou našeho dítka je jejich skalpování. Mimochodem, slovo „skalpoval“ umí perfektně od roku a půl 😀

Zapečená vejce & dýně

4 porce, 15 minut + 25 minut pečení dýně

• 1 větší žaludová dýně (acorn squash) • 4 vejce • 2 velké plátky šunky (napůl rozkrojené, tedy celkem 4 díly) • 2 snítky tymiánu • olivový olej • sůl & pepř
volitelně • cherry rajčata • bylinky dle chuti • sýr
(parmazán, měkký kozí, mozzarella…) • zelené lupení + zálivka ocet & olej • žitný chléb

1.Fáze první – rozehřejte troubu na 200°C. Dýni pořádně omyjte a podélně rozkrájejte na zhruba dvoucentimetrové plátky (měly by vám vyjít čtyři). Vydlabejte semínka a vzniklá kolečka rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu. (Pokud budete chtít vejce podávat s rajčaty, přidejte je na plech také). Pečte zhruba 20 – 25 minut, dokud není dýně hotová a pěkně opečená. Takto opečenou dýni můžete dále zpracovat dle receptu nebo až na čtyři dny uskladnit v lednici a dále použít tak, jako v následujících krocích.
2. Fáze druhá – opečenou dýni vytáhněte z trouby. Vzniklé otvory vyplňte šunkou, vyklepněte do nich vajíčko, osolte a opepřete. Používáte-li sýr, přidejte jej v této fázi k vajíčkům také. Vložte zpět do trouby a pečte zhruba 8 minut, dokud nejsou vejce hotová tak akorát (my máme rádi žloutek z velké části tekutý, dobu pečení si tak upravte dle svých preferencí). Pokud jste opečenou dýni a rajčata vytáhli z ledničky, rozložte ji na plech a naplňte stejně jako v úvodu tohoto kroku. Na plech přidejte i rajčata, ať se stihnou prohřát.
3. Hotové porce rozdělte na talíře a podávejte například se salátem, pečivem….

zapečená vejce

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu