Zelný salát s řepou

Zelný salát s řepou

České superpotraviny

Kdo žije zdravě, má doma jistě zásobu tzv. superpotravin. Chia semínka, quinoa, avokádo, matcha, acai… Takhle bych mohla vypsat dlouhou řadu potravin (plodiny s vysokou koncentrací minerálů, vitamínů a dalších pro tělo důležitých prvků) silně podporující naše zdraví a výkonnost. Jenže těch pět (a stovky dalších) vyjmenovaných má jednu věc společnou – jsou pro nás exotické. Stejně tak, jako si naše tělo vezme nejvíce vitamínů z ovoce a zeleniny, které na zahradě zralé utrhneme a vzápětí sníme, tak nám vždy budou prospěšnější ty plodiny, které jsou ve střední Evropě doma.

Pokud běžně do obchodu chodíte pro jakoukoliv ze stále se rozšiřující řady superpotravin, často si odnášíte málo za mnoho peněz. Proti fenoménu chia semínek nelze bojovat nějakým malým článkem, ale občas je fajn zapojit i zdravý rozum. Jasně, taková lněná semínka za 20 korun nepůsobí na ovesné kaši tak hvězdně, jako to umí třeba plody goji. O to ale nejde. Chceme přeci ze všeho, co sníme, dostat do těla co nejvíce. A proto tu těmi pár řádky bojuji za slávu našich plodin. Těch, na které je stavěno naše tělo. Těch, které nám při správném zpracování odevzdají i poslední vitamín, který se v nich skrývá.

A které superpotraviny vlastně patří mezi „ty naše“? Možná vás to překvapí, ale je jich obrovské množství. Pravděpodobně mnoho z nich běžně v kuchyni využíváte. Připomeňte si alespoň těch pár, které uvádím níže:

  • kysané zelí
  • lněná, dýňová a slunečnicová semínka
  • vlašské ořechy
  • ovesné vločky
  • borůvky, maliny
  • pšeničné klíčky
  • šípky
  • jablka
  • vajíčka
  • meruňky
  • med od včelaře
  • medvědí česnek a další volně rostoucí byliny
  • česnek a cibule
  • růžičková kapusta
  • červená řepa
  • …a stovky dalších

Tenhle recept je takovou malou ódou právě na plodiny, které jsou nám nejbližší. Takové, které můžete mít čerstvé po velkou část roku. Takové, které k vám necestují přes polovinu zeměkoule. Tenhle salát rozhodně nastartuje imunitu a v kombinaci například s čerstvými klíčky dodá hromadu tolik potřebné energie, kterou z nás nadcházející jaro rádo vysává. Pokud vám schází příloha nebo pečivo, dejte si k salátu náš tradiční kváskový chléb z žitné mouky. Jezte lokálně, bude vám skvěle 🙂

Zelný salát s řepou

4 porce, 10 minut

500 g kysaného zelí  1 červená řepa  1 sladší jablko  1/2 červené cibule • 2 mrkve • 2 lžíce řepkového nebo olivového oleje  pepř & sůl

1.Zelí slijte a vymačkejte z něj přebytečný nálev (ten můžete klidně vypít). Řepu a mrkev nakrájejte na jemné nudličky, jablko na slabé plátky, cibuli na měsíčky.
2. Zalijte olejem, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu