Cesta chutí napříč Itálií: Objevte regionální poklady ve vaší kuchyni

Každý, kdo cestoval po Itálii, ví, že kulinářská mapa této země je neuvěřitelně pestrá. Jídlo v Miláně chutná jinak než v Římě a sicilská kuchyně je světem sama pro sebe. Tajemství této rozmanitosti nespočívá jen v odlišných receptech, ale v hlubokém propojení místní kultury, klimatu a především surovin. Pojďme se vydat na cestu po italských regionech a objevme, jak tři základní pilíře – olivový olej, balsamico a těstoviny – získávají v každém koutě Apeninského poloostrova jedinečnou tvář.

Sever: Jemnost a tradice

Na severu Itálie, například v Ligurii, kde se strmé svahy setkávají s mořem, se rodí olivové oleje s neobyčejnou jemností a delikátností. Zdejší odrůda oliv Taggiasca dává vzniknout oleji zlatavé barvy s lehkými mandlovými tóny, který je dokonalým partnerem pro slavné Pesto alla Genovese. K němu neodmyslitelně patří lokální tvary těstovin, jako jsou trofie nebo trenette, vyrobené samozřejmě z tvrdozrnné pšenice, jejichž spirálovitý tvar perfektně zachytí každou kapku omáčky. Kousek vedle, v regionu Emilia-Romagna, se nachází Modena, domov skutečného pokladu – Aceto Balsamico Tradizionale. Tento hustý, sladkokyselý elixír, zrající desítky let v dřevěných sudech, je korunou místní kuchyně a balsamico skvěle doplňuje chuť parmazánu (Parmigiano Reggiano) nebo slavné mortadelly.

Střed: Srdce plné síly a slunce

Když se přesuneme do srdce Itálie, do Toskánska a Umbrie, krajina se změní a s ní i charakter olivového oleje. Zdejší olivový olej je robustnější, mají sytě zelenou barvu a výraznou chuť s tóny artyčoku a čerstvě posečené trávy, zakončenou příjemnou pikantností. Jsou ideální k dochucení jednoduchých, ale vydatných pokrmů, jako je polévka ribollita, fazole na toskánský způsob nebo jen tak pokapané na grilovaném steaku Bistecca alla Fiorentina. Těstoviny zde mají často podobu pappardelle, širokých nudlí, které se podávají s ragú z divočáka. Střední Itálie, zejména region Lazio s hlavním městem Římem, je pak kolébkou slavných past jako Carbonara, Amatriciana či Cacio e Pepe. Základem jejich úspěchu jsou opět špičkové těstoviny ze semoliny, které se neslepí a udrží si perfektní texturu „al dente“.

Jih: Vášnivá exploze chutí

Jižní Itálie – Apulie, Kalábrie a Sicílie – je zalitá sluncem a tato intenzita se promítá i do chutí místních produktů. Sicilské a apulijské olivové oleje jsou plné a ovocné, často s překvapivými tóny zralých rajčat, mandlí a bylinek. Jsou esencí středomořské kuchyně a dokonale se hodí k čerstvým mořským plodům, grilované zelenině a salátům. Těstoviny z jihu Itálie, z města Gragnano poblíž Neapole, jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Vyrábějí se zde tradičními metodami, lisováním přes bronzové matrice, což jim dodává hrubost pro dokonalé spojení s omáčkou. Tvary jako paccheri nebo orecchiette („ouška“) jsou symbolem regionální hrdosti. A ačkoliv je sever domovem balsamica, i jih má své speciality, například vinné octy z lokálních odrůd, které skvěle dochutí místní pokrmy.

Vaše italská cesta začíná u OLIVUm.cz

Nemusíte cestovat tisíce kilometrů, abyste mohli ochutnat autentické chutě jednotlivých italských regionů. Stačí vědět, kde hledat suroviny, které v sobě nesou otisk svého původu. Specializovaný obchod OLIVUm.cz je vaší osobní bránou do světa pravých středomořských delikates. Nabízí pečlivě vybranou kolekci regionálních extra panenských olivových olejů, od jemných ligurských až po intenzivní sicilské. Najdete zde pravé balsamico z Modeny i prémiové italské těstoviny z tvrdozrnné pšenice v tradičních tvarech. Suroviny z OLIVUm.cz vám umožní uvařit si doma jídlo, které vás v myšlenkách přenese přímo na slunnou italskou terasu.