Právě si prohlížíte Akátový sirup

Akátový sirup

Je vážně nefér, že všechny ty věci, které jsem si slíbila, že na mateřské budu dělat, protože na to přeci „budu mít horu času“ 😀 😀 😀 , začínám stíhat až teď. Pár týdnů před jejím koncem. Tahle dovolená pro mě vážně dovolenou nebyla a nakonec jsem za to dost ráda. Nezastydla jsem a je mi vlastně asi o něco líp než v době, kdy jsem kvůli Vincíkovi přestávala podnikat.

Nadšeně teď obíháme pole a lesy a sbíráme vše, co jde nějak zpracovat. Akátový sirup je jedním z bonusů, na který jsme ani nepomysleli. No, a pak jsme vyrazili na procházku a vrátili se s plnou taškou nádherných bílých květů. Letos se vážně nedalo vyhnout všudypřítomné jasmínové vůni akátu, která je podle mě fakt dokonalá. Nedalo mi to a zkusila jsem jí zakonzervovat „na pak“. Na dny, kdy bude vážně hnusně a sychravo. Na dny, kdy si budeme chtít připomenout voňavé jaro. Jen se tak trochu obávám, že do podzimu nevydrží.

Ještě před samotným receptem musím napsat, že všechny části akátu, kromě květů, jsou jedovaté. Takže až nasbíráte potřebné množství květenství, květy ze silného stonku otrhejte a vše ostatní vyhoďte. V přírodě akát najdete téměř všude, zpravidla na těch nejnehostinnějších místech, kde zároveň bojuje proti ostatním stromům tím, že kořeny do půdy vypouští jedovaté látky.

Akátový sirup

necelé 3 litry sirupu, 20 minut + louhování

• 100 květenství akátu • 2 litry horké, převařené vody • 2 bio citrony (na plátky) • 1,2 kg třtinového cukru • 35 g kyseliny citronové

1.Květenství opláchněte pod vodou, abyste je zbavili prachu a pylu. Z nasbíraných květenství otrhejte drobné kvítky (stopka nevadí), vyberte broučky (nejraději si v nich lebedí mravenci) a vsypte do velkého hrnce. Přidejte citrony nakrájené na plátky.
2. Zalijte vroucí vodou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte na 24-48 hodin do ledničky.
3. Výluh přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a kyselinu citronovou.
4. Zahřívejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, ale znovu nevařte.
5. Přelijte do sterilizovaných láhví a uzavřete. Na pokojovou teplotu zchladlý sirup uložte nejlépe do chladu, kde vydrží do zimy.

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..