Je vám recept na avokádový puding povědomý? Ok, uznávám, tohle je podfuk 😀 Jenže víte, co mě na jídle baví nejvíc? Ta kreativita. Kdy jeden recept můžete natolik obměnit, že z něj vznikne něco úplně jiného. Stejně tak, když vezmete jednu konkrétní recepturu a vytvoříte z ní pět absolutně odlišných jídel. Třeba jako tuto. Včera jste si z nezměněného seznamu surovin mohli vyrobit nanuky. Dnes to může být dokonalý puding k snídani. Zítra třeba náplň do pralinek. A o víkendu se využije možná jako součást zdravého cheesecaku. Takže můj avokádový nanuko-pralinko-puding-abůhvícoještě podruhé. Slibuju, že zítra ani příště už jej sem znovu přidávat nebudu 😀
Tímhle jsem vám vlastně jen chtěla ukázat, že se vůbec nemusíte bát si s jídlem jakkoliv hrát. Jasně, někdy možná vznikne podivnost, ale většinou můžete jen získat. Radost. Obdiv. Nový pohled. A to je k nezaplacení.
Musím se přiznat, že takto mi chutná ještě mnohem více, než jako zmíněné nanuky. Pěkně s hromádkou ovoce, semínek, kokosu… Pokud si při výrobě nanuků dáte do pár mističek stranou, tak ráno k snídani z ledničky vylovíte skvělou dobrotu.
Víte, proč teď tolik blbnu právě s avokádem? Přidávám jej do salátů, do dezertů, do plněných tortill, prostě všude. I když se už i u nás dá sehnat celoročně, tak právě teď je na vrcholu sezony. To znamená, že v tomto období můžete domů donést avokáda, která jsou nejkrémovější, nejchutnější, nejlepší. Tak to prostě je.
Avokádový puding s čokoládou
6 porcí, 15 minut
• 2 velká avokáda • 2 zralé banány • 2 lžíce javorového sirupu • 120 g 85% čokolády • 1 lžíce vanilkového extraktu • 400 ml plechovka kokosového mléka • 1 lžička kokosového oleje • ovoce, semínka, oříšky k servírování
1.Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu se lžičkou kokosového oleje.
2. V robotu rozmixujte avokádo, banány, javorový sirup a vanilkový extrakt. Poté přilijte kokosové mléko a rozehřátou čokoládu.
3. Nechte ještě jednou pořádně promixovat, dokud hmota není hladká.
4. Rozdělte do misek, ozdobte oblíbeným ovocem, semínky nebo oříšky, dejte alespoň na dvě hodiny vychladit a podávejte.