Vítejte v nové rubrice, ve které bych vás chtěla seznámit s plodinami a surovinami, které běžně vídáte na farmářských trzích, ale možná si s nimi nevíte moc rady. Takovými, které vás na pohled lákají, ale pak se na ně doma chystáte tak dlouho, dokud se nezkazí. Budete pátrat se mnou? 🙂
Takový mangold je bezpochyby nádherná rostlina. Není proto divu, že pokud jej vidíme na trhu, tak neodoláme a plnou náruč si rázem neseme domů. A to i přesto, že ho vlastně neznáme a nevíme co s ním. Ve chvíli, kdy doma nákup vybalíme, se ještě chvíli zálibně kocháme, jenže po chvíli se nám do mysli vkrade nerudovská myšlenka kam s ním. V lepším případě s ním naložíme jako se špenátem a barevné stonky (hlavní důvod, proč jsme si jej koupili), vyhodíme. V tom horším se kocháme tak dlouho, dokud listy nezačnou hnít a poputuje do koše celý. Poznáváte se? Těší mě, patřila jsem do stejné skupiny.
Předchozí scénáře jsou však obrovská škoda. Tohle velice nápadné lupení je plné vitamínu C (který se bohužel tepelnou úpravou ničí), vitamínů skupiny B a vyváženého poměru minerálů jako je například draslík, vápník, železo a sodík. Svým složením tak pozitivně působí na krvetvorbu a stav celé oběhové soustavy, zahání deprese a špatnou náladu a podobně jako velká část listové zeleniny je dobrou prevencí rakovinného bujení.
Jak už jsem naznačila výše, mangold můžete připravit jak za tepla, tak za studena. V tuto chvíli zapomeňme na to, že je to brácha špenátu a berme jej jako samostatnou rostlinu, ať nemusíme pořád jen porovnávat. Mangold má totiž jako bonus ty nádherné barevné stonky, díky kterým můžete popustit uzdu fantazii. Práce je s ním velmi jednoduchá a docela zábavná.
Stonky
Odřízněte z nich zelené části a nakrájejte je na kousky, velké dle libosti. Připravte je na másle, zapečte s těstovinami, naložte, vmíchejte do pánve k nějakému asijskému jídlu s nudlemi… Vůbec se jimi nenechte děsit, mangold je kámoš!
V jednom z příštích článků vám představím recept na rychlé naložené stonky mangoldu, které máte hotové během pěti minut a druhý den už můžete spokojeně ujídat rovnou ze sklenice. Připodobnit si je můžete například ke známé naložené řepě, kterou jistě každý miluje 🙂
Listy
Listy a stonky zpracovávejte vždy zvlášť, protože každá část se připravuje jinak dlouho. Pokud je tedy chcete obě zahrnout do jednoho jídla, začněte nejdříve stonky (pořád se přimlouvám za máslo 🙂 ) a až po pár minutách přihoďte nakrájené listy. Lze je takto podávat jako samostatnou přílohu, zamíchat do vařených brambor, vyrobit z nich zelené nočky (ty ocení především malí kluci) nebo je můžete přidat do cizrnového kari a podávat s rýží. Jak už jsem psala – NENÍ to jen větší špenát, je mnohem lepší. Na rozdíl od špenátu totiž neobsahuje kyselinu šťavelovou, je proto vhodnější pro malé děti. Za studena je můžete rozmixovat do zeleného smoothie a dodat si tak pořádnou dávku vitamínů.
NEBO! si vyrobte podobný odvaz, jakým bylo moje ředkvičkové pesto a udělejte jej právě z mangoldových listů. Recept vám přihodím během příštích pár dní. Jak s hotovým pestem naložit, se dozvíte třeba v bonusovém receptu, který vám přijde v newsletteru, tak se nezapomeňte přihlásit k odběru (pak už vám nic neuteče a do schránky vám sem tam přistanou recepty, které na blogu prostě nenajdete).
Pingback: Pesto z mangoldu • Tvoříme domov
Pingback: Nočky s máslovým mangoldem • Tvoříme domov