Právě si prohlížíte Batátová ovesná kaše s parmazánem

Batátová ovesná kaše s parmazánem

Snídani považuji za nejdůležitější jídlo dne. Co na tom, že často snídám třeba pět hodin poté, co vylezu z postele! Můj muž mě naučil si pravidelně oslazovat život. Možná až moc pravidelně. Od rána do večera. Je to sice pěkné, ale i ten mozek omámený sladkými snídaněmi ví, že to občas už není úplně OK. Proto se snažím vymýšlet co nejlákavější a nejbarevnější recepty, které mi nebudou brát radost z toho, že je jím i přesto, že v nich není nic sladkého. Čemuž tedy ovesná kaše s batáty, tedy sladkými bramborami, trochu odporuje, ale vy víte, jak to myslím 😀 U slaných kaší jsem objevila tu výhodu, že pokud si s nimi ještě trochu pohrajete, je možné je využít nejen jako snídani, ale i jako přílohu či samostatné hlavní jídlo. Právě proto má tahle batátová ovesná kaše dvě varianty – rychlou ranní a línou víkendovou.

batátová ovesná kaše

Tenhle recept je jedním z těch drzých, které jsem připravovala na cooking show pro Albert. Měla úspěch i přesto, že slaná chuť ovesné kaše je poměrně dost netradiční. Můžete ji připravit v plně veganské verzi, a to když máslo nahradíte olivovým olejem a parmazán lahůdkovým droždím a nebo tzv. veganským „parmazánem“ umixovaným z kešu ořechů a dalších přísad.

batátová kaše

Batátová ovesná kaše s parmazánem

2 porce, 15 minut

1/2 hrnku jemných ovesných vloček  1/2 hrnku jemně strouhané sladké brambory  1 1/2 hrnku vody nebo zeleninového vývaru  2 vrchovaté lžíce jemně strouhaného parmazánu + k podávání • sůl & pepř  větší špetka kajenského pepře nebo chilli (nemusí být) • 1 vrchovatá lžíce jemně nasekané petrželky

1.Do rendlíku dejte ovesné vločky, batáty a vodu. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte cca 10 minut nebo dokud se nevstřebá všechna voda.
2. Přidejte parmazán, promíchejte. Dochuťte petrželkou, solí, pepřem a kajenským pepřem dle chuti. Ihned podávejte posypané parmezánem.

Víkendová verze: na lžíci másla osmažte na jemno nasekanou jarní cibulku nebo šalotku a až poté přidejte ostatní suroviny. Pokud se chcete hodně rozmazlit, vmíchejte do hotové kaše ještě trošku másla pro zjemnění. 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..