Právě si prohlížíte Bezlepkové brownies

Bezlepkové brownies

Originální brownies mám fakticky moc ráda, ale jejich struktura je vykoupená ohromným množstvím cukru, což jde úplně mimo moje přesvědčení. Dopřávám si je proto tak maximálně dvakrát do roka (a většinou je to v Mikulově 😀 ). Dlouho jsem hledala zdravější recept, který by vynikal nad ostatní, ale nikdy se mi to bohužel nepodařilo. S počátečními pokusy, které dopadly šíleně, jsem to pomalu chtěla vzdát (a to hlavně po tom, co jsem svými tehdejšími brownies z řepy znechutila celé osazenstvo naší rozlučky se svobodou). Pak mě ale napadlo přestat recepty následovat a dát dohromady nějaký svůj. Musím říct, že po letech je tohle pro mě Pan Brownie.

Kdo z vás tenhle recept ocení? Bezlepkáři. Ti, co žijí zdravě. Ti, kteří si občas rádi dopřejou nějaký hřích, ale nechtějí z něj mít výčitky. Ti, kteří chtějí z jídelníčku vyřadit bílou mouku, rafinovaný cukr a nekvalitní potraviny, ale zatím si s tím moc nevědí rady. Ti, kteří i v dezertu chtějí najít něco, co bude jejich organismu prospěšné. A v neposlední řadě zahrádkáři 😀 Takoví, kteří mají přebytky řepy, která jim leze už i ušima. Přesně ti totiž příští rok zasadí ještě o tři řádky navíc.

 

bezlepkové brownies

Moje brownies jsou totiž plné samých dobrých věcí. 85% čokoláda. Superzdravé kakao. Sušená třtinová šťáva. Řepa. Oříšky. Díky tomu všemu získáte dezert, který je pěkně šťavnatý, nelítají z něj drobky a uděláte radost sobě i tělu. Jen jednu poznámku před pečením bych měla – nenechte je v troubě příliš dlouho, ať zbytečně nevyschnou a nestane se z nich buchta dusivka.

brownies

Bezlepkové brownies s řepou

10 porcí, 40 minut

80 g másla + na vymazání formy • 120 g 85% čokolády • 80 g panely (sušené třtinové šťávy) • 50 mix oblíbených oříšků/rozinek… • 1/2 lžíce vanilkového extraktu  110 g čirokové mouky • 20 g kakaa (používám nepražené) • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů  120 g řepy (jemně strouhané) • 3 vejce  špetka soli

1.Formu o průměru 22 cm (nebo čtvercovou 20×20) vymažte máslem a vysypte moukou (používám pohankovou, je hrubší) nebo mletými oříšky. Na dno připravené formy rovnoměrně rozprostřete oříšky/rozinky/ovoce… a odložte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.
2. Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou, vmíchejte cukr a počkejte, dokud se nerozpustí.
3. Sundejte z lázně a jedno po druhém vmíchejte metličkou vejce, poté vanilkový extrakt a nakonec strouhanou řepu.
4. Ve vedlejší misce smíchejte čirokovou mouku, kakao, kypřící prášek a sůl.
5. Suchou směs opatrně (tak abyste nepřemíchali) zapracujte do té čokoládové a vlijte do připravené formy. Uhlaďte povrch a vsaďte do předehřáté trouby.
6. Pečte zhruba 20 – 25 minut. Nepřepečte!
7. Nechte vychladnout a podávejte třeba s jogurtem nebo kokosovou šlehačkou.

Tento příspěvek má 2 komentářů

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..