Právě si prohlížíte Celozrnné kynuté těsto se semínky

Celozrnné kynuté těsto se semínky

Včera jsme měli rodinný den. Totálně rodinný. Díky počasí za okny to ani jinak nešlo. Zavřeli jsme se doma, váleli se po zemi, jezdili s autíčky, koukali na pohádky, četli a dlabali dýni. A mně bylo krásně. Vincík měl jeden z těch zázračných dnů, při kterých jsme si řekli, že by nám více dětí nevadilo, že takhle by to šlo. Asi třetí takový den v životě. Podzimní zázrak.

těsto

Po dlouhých letech jsem koupila dýni, kterou můžu vézt společně s nákupem v tašce. Takovou, která nemusí mít vyhrazené speciální sedadlo v autě a být „připoutaná“, protože jinak by auto nadávalo, že si zahrávám se životem svých spolucestujících. Takovým dýním jsme říkali paní Wilsonová a před vchodem mého květinářství se dokonale vyjímaly. Pěstovala mi je babi a byly opravdu monstrózní, veliké jako Vincent. Tahle doba je už pryč, nikde nic nevystavuju, nevážu ani neprodávám a jsem v tomhle proto skromnější 🙂 I tak nás ta mrňavá dýně zabavila na několik hodin. Vincík vytahoval semínka, Honza bouchal kladívkem do vykrajovátek a já kreslila, řezala a vrtala. Mezitím se mi asi 13x vybila vrtačka. A já, aniž bych to nahlas zmínila, uvnitř doslova tála. Vybavily se mi večery, které jsme takhle trávili s mými rodiči. Prostě jsme byli spolu, něco tvořili, nekoukali do telefonů ani na televizi. Poslouchali jsme rádio nebo kazety, seděli v rohu v kuchyni a bylo nám fajn.

Recept na celozrnné těsto je přesně tím, co v kuchyni můžete dělat společně. Děti vyberou semínka, která do těsta nasypou, a pak už se můžete jen královsky bavit u tvarů, které vytvoříte. V příštím článku vám ukážu, na jaké podzimní koláče můžete tohle těsto využít, teď už ale jen zapojte fantazii, vyhraďte si společné odpoledne nebo večer a jen tak si tvořte ty nejbláznivější věci, jaké vás jen napadnou.

Celozrnné kynuté těsto se semínky

na dva malé koláče, 10 minut + hodina kynutí

20 g droždí  150 g celozrnné mouky  200 g hladké špaldové mouky  1 vrchovatá lžička třtinového cukru  2 lžíce olivového oleje  3 lžíce drobných semínek (chia, sezam, mák…) • 170 – 200 ml vlažné vody  1/2 lžičky soli

1.Nejprve připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky, zalijte částí vody, přidejte cukr a lžíci mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít. Trvá to cca 10 minut.
2. Poté ke kvásku přidejte zbylou vodu a všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto. Utvořte bochánek, dejte jej do olejem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout do dvojnásobné velikosti. To trvá cca hodinu.
3. Těsto využijte na různé slané koláče, drobné pečivo nebo jako základ pro zdravější pizzu. V případě drobného pečiva pečte na 180°C, pizzu na 220°C.

Tento příspěvek má 3 komentářů

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..