Právě si prohlížíte Celozrnné žitné krekry s vůní chleba

Celozrnné žitné krekry s vůní chleba

Kupované krekry jsou bezva. Většinou ale jen do chvíle, než si přečteme složení. Mně osobně už potom tolik nechutnají. To se raději pídím po tom, jak upéct ty nejlepší v teple kuchyně, zapojit Vincíka a vědět, že jsem na stůl přinesla něco, co je vážně setsakramentsky dobré, ale především to obsahuje méně, než deset surovin z nichž každá má u nás doma své speciální místo. Celozrnné žitné krekry krásně voní po chlebu, skvěle se hodí třeba k mojí mrkvové pomazánce, ale také ke guacamole či hummusu (všechno totiž prošlo důkladným testováním v průběhu uplynulých dní).

S vyskakujícím ekzémem mi dochází, že jsem to v poslední době docela přeháněla se sladkým a pečivem. Tohle je tak jeden z receptů, díky němuž mám docela dobrý pocit a žádnou neplechu na duši i na těle nedělá. Žitná mouka je tradiční surovinou a Chlebové koření od Sonnentoru voní přesně jako chleby z dob, kdy jsem byla malá. S provedením krekrů si můžete vyhrát dle libosti a vykrajovat různé tvary. Já byla úsporná a kvůli času a odřezkům jsem zvolila trochu halabala krájení. A rozhodně ne naposled. Každý si tak najde to své – někdo má rád ty nejkřupavější mrňousky a další si zase raději z misky vytáhne větší kus a ujídá s ním pomazánku místo lžíce.

Ještě na závěr dodám jednu věc ohledně pečení, zmiňuji ji i v receptu, to jen pro jistotu – krekry je třeba skutečně dobře upéct, aby byly křupavé. Žitná mouka je od běžné hladké dost odlišná v konzistenci. Pokud byste krekry nedopekli skutečně do křupava, špatně by se vám kousaly. Pomůže k tomu v první řadě vyválení do velmi, velmi, VELMI tenka a v řadě druhé postupné dopékání. A to sice tak, že pokud by vám okrajové krekry (v případě, že krájíte patvary jako já) začaly již hnědnout a ty středové ještě ne, vytáhnete plech z trouby, upečené krekry již vyndáte na mřížku a plech do trouby vrátíte do chvíle, než se dopeče zbytek. Otravné, ale funguje to! Pokud vykrajujete, druhá část se vás netýká, to dá rozum.

krekry

Celozrnné žitné krekry s vůní chleba

4 plechy, 1 hodina + kynutí

• 20 g čerstvého droždí • 375 ml vlažné vody • 1 lžíce medu • 260 g celozrnné špaldové mouky • 300 g žitné mouky • 1 lžička sušeného česneku • 1 lžíce a 1 lžička Chlebového koření • 2 lžičky soli • 1 lžíce čerstvého tymiánu • volitelně: vločková sůl na posypání

1.Nejprve si připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky, zalijte vlažnou vodou a rozmíchejte společně se lžící medu. Nechte zhruba deset minut stát, dokud se droždí neprobudí.
2. Mezitím si v míse robotu smíchejte všechny ostatní suroviny kromě vločkové soli. Poté přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Trvá to zhruba deset minut. Nelekejte se, bude hodně lepit, to prostě žitná mouka dělá. Je dobré jej ještě propracovat rukama na hodně pomoučené pracovní ploše. Těsto vložte do olejem vymazané mísy a dejte na dvě hodiny kynout do lednice.
3. Troubu předehřejte na 220°C.
4. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Postupně každý vyválejte na velmi tenko (čím víc, tím líp), zhruba 1 milimetr. Placku přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a křížem krážem rozkrájejte na všelijaké -úhelníky (viz foto). Chcete-li posypte vločkovou solí a tu do těsta mírně zatlačte.
5. Vložte do předehřáté trouby na cca 10 minut nebo dokud nejsou krekry křupavé. Důležité je je opravdu dobře upéct, jinak jsou gumové a fakt blbě se koušou. Mám k tomu takový mírně otravný, ale zaručeně fungující fígl – okraje jsou upečené rychleji, než střed – když se tak stane, plech vyndám, odlámu již upečené okraje a vložím plech zpět do trouby na nějaké 2 – 3 minutky. Vše se krásně dopeče.
6. Upečenou placku z naznačenými tvary vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Poté rozlámejte na jednotlivé dílky.
7. Opakujte s dalšími plechy.
8. Upečené krekry vydrží ve vzduchotěsné nádobě asi týden. Podávejte k různým pomazánkám, dipům, k zelenině…

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..