Právě si prohlížíte Celozrnný naan – obyč & bylinkový s česnekem

Celozrnný naan – obyč & bylinkový s česnekem

Poslední dobou se mi dějí samé divné věci. Někdy je divné dobré, u mě to však téměř bez výjimky neplatí 😀 Chodí mi nechtěné úřední dopisy, nechodí mi chtěné a již zaplacené dárky k důležitým dětským narozeninám, sem tam dostanu jednu po hlavě od našeho sladkého chlapečka, občas jedu do servisu s hřebíkem v pneumatice, rozbíjím důležité věci, zdražili nám parkování o 200% (to jako vážně?!) a vlasy mi padají jako kdyby soutěžily v nějaké olympijské disciplíně. Tohle přeci není ten podzim, který miluju. I když vlastně …. pořád je kolem spousta krásně voňavého listí, vzduch voní přesně tak, jak má, Vincent dělá obrovské pokroky a (mimo občasné pobláznění) umí krásně děkovat, zdravit, omlouvat se, lepit mimoně na speciální čůrací nástěnku (vysvětlím jindy 😀 ) a píchat párátka do jablíček. Jaký je vlastně závěr? Tyhle malé radosti jsou o tolik důležitější a zapamatovatelnější, než ty velké starosti, kterých je každým dnem nějak víc a víc. Škola života. Krásná škola života! Mimochodem – můj manžel právě vítá nové maličkaté občánky naší obce. Jsem na něj fakt pyšná 🙂

celozrnny naan

Tyto chlebové placky pocházejí z Indie. Tradičně se pečou ve velkých keramických pecích. Dají se samozřejmě běžně koupit, ale kvůli prodloužení trvanlivosti jsou obrovsky napěchované konzervanty a látkami, které je alespoň na pohled udržují čerstvé. Přitom není nic jednoduššího, než si celozrnný naan upéct doma. Chuť domácích placek je opravdu nesrovnatelná a zajistí vám ji jen pár surovin, žádná chemie. Podávejte je jako přílohu k masu, přikusujte k hummusu nebo jako my, s domácím falafelem.

celozrnný naan

Celozrnný naan

4 placky, 40 minut + kynutí

80 g celozrnné špaldové mouky  120 g hladké špaldové mouky  15 g čerstvého droždí  250 ml mléka (používám bezlaktózové, lze použít i rostlinné) • 1 lžička soli  1 lžička třtinového cukru  100 g (řeckého) jogurtu  30 g rozehřátého másla  semínka na posypání  řepkový olej na potření
bylinkový  navíc • 40 g petrželové nati  4 stroužky česneku  80 g strouhaného pecorina

1.Droždí rozdrobte do 100 ml vlažného mléka a nechte 5 minut stát. Poté promíchejte.
2. V míse robotu smíchejte obě mouky, cukr, sůl, jogurt, zbylé mléko a máslo. Přidejte kvásek a nechte hníst asi 10 minut, dokud těsto není hladké a už se nelepí ke stěnám mísy.
3. Vypracované těsto prohněťte na pracovní desce rukama a dejte zpět do mísy. Zakryjte utěrkou a nechte kynout do dvojnásobné velikosti, cca 1 – 1 a půl hodiny.
4. Z vykynutého těsta odstraňte přebytečný vzduch stlačením pěsti a nechte ještě 10 minut odpočinout. Mezitím si předehřejte troubu s plechem (na střední příčce) na 250°C.
5. Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, a ty vyválejte do tvaru typické kapky o délce 20 – 25 cm. Posypte drobnými semínky (mák, sezam, černucha…) dle libosti a ještě je do těsta zatlačte válečkem.
6. Připravené placky potřete olejem a vždy po jedné vsaďte do rozpálené trouby (nejlépe mi to šlo lopatou na chléb/pizzu). Pečte cca 5 – 6 minut, dokud se pěkně nenafouknou a nejsou zlatavé. Důležité je placky neupéct moc, byly by pak vysušené.
7. Ihned po vyndání z trouby dejte placky na utěrku, překryjte je shora alobalem a ještě utěrkou, aby zůstaly pěkné vláčné a nevyschly. Podávejte jako přílohu.

Bylinkový naan

1.Těsto připravte stejně až do bodu 4.
2. Připravte náplň – v robotu rozmixujte petržel, česnek a strouhané pecorino.
3. Každou placku rozválejte do oválu velkého jako dlaň, dejte na ni čtvrtku náplně, tu rozprostřete po předváleném těstu. Ovál pak přeložte jako kapsu a okraje pevně spojte k sobě. Dále už postupujte stejně – vyválejte typický tvar kapky, posypte semínky, zatlačte, potřete olejem, upečte, zakryjte utěrkou a alobalem, jezte! 🙂

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..