Vařit, jíst, meditovat
Do našich životů čím dál tím víc proniká příroda. Když situace dovolí, trávím čas na józe, tradiční kosmetiku postupně nahrazuje ta bio a přírodní, chystám se dokonce na výrobu vlastní, domácí. Většina produktů, které v obchodech bývají plné konzervantů a cukru, se nám doma zabydlela v home made verzi (třeba granola!). Muž mě pravidelně vyhání na ohromně relaxační thajskou masáž, po které si ještě několik dní připadám o pár kilo lehčí.
Jednu věc ale vážně nezvládám. Vypnout. Když náhodou vypnu, tak usnu. Z toho radost nemám. A tak se pro mě čas po cvičení nebo při masáži, který by měl být dobou, kdy člověk pronikne do svého nitra, myšlenky nechá plynout a pročistí hlavu, stává časem inventury.
„Co uvařím Vincovi k obědu? – Jéé, zapomněla jsem do receptu zahrnout absolutně nedůležitou surovinu, ale stejně na to teď budu intenzivně myslet, žejo. – Jak, do háje, vyperu Honzovi z košile ten mastný flek? – Měli bychom konečně vyluxovat auto. Večer by to šlo. – Ne, to by vlastně nešlo, to jsme chtěli jít do kina. – A na co vlastně? Vždyť teď pořádně nic nedávají. – Uvolni se! – Po masáži musím nutně do Lidlu. Pro řepu. – V lednici je přeci ta předvařená. – To je jedno, čerstvá je lepší.“ No a takhle celou hodinu a půl nepřetržitě.
Každý pokus o meditaci končí počítáním tikotu hodin, uvědoměním toho, co je třeba ještě uklidit a stihnout. Při jógové relaxaci na sebe v duchu křičím „Máš uvolnit prsty! Prsty!!! Jéé, teď už máš zas uvolnit krk! Kdy k tomu stihli přejít?!“ A pak mi dojde, že nejvíc se meditaci podobá vaření/pečení. Je to snad jediná věc, do které dovedu nenásilně propašovat řád. A tak se děje, že mi hlava odpočívá u míchání, vážení a improvizace. A ta vůně! A chuť!
Čokoládová granola s pohankou
1 velká dóza, 30 minut
• 3 hrnky ovesných vloček • 1 hrnek pohankových krup • 1/2 hrnku vlašských ořechů • 1 hrnek kokosových lupínků • 1/2 hrnku slunečnicových semínek • 1/3 hrnku lněných semínek • 1/3 hrnku kokosového cukru • 1/2 hrnku medu • 1/3 hrnku kokosového oleje • 1/2 hrnku kakaa • 1/4 lžičky soli • 1/4 lžičky skořice • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
1.Troubu předehřejte na 170°C. Ve velké míse smíchejte vločky, pohanku, nasekané ořechy, semínka, kokos a kokosový cukr.
2. V rendlíku nechte rozpustit kokosový olej a med. Do této směsi poté vmíchejte kakao, sůl, vanilku a skořici. Směsí přelijte suché suroviny a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
3. Vložte do trouby a pečte celkem asi 20-25 minut. Během pečení alespoň 3x promíchejte, aby se vločky nespálily.
4. Ve finále máte dvě možnosti. Máte-li rádi větší, křupavé kusy, které můžete nosit na svačinu a uždibovat rovnou ze sáčku, nechte granolu vychladnout na plechu bez promíchání. Vychladlou pak rozlámejte na kusy a uložte do vzduchotěsné nádoby. Druhá možnost – pokud chcete granolu sypkou, tak jí během chladnutí párkrát promíchejte, aby se neslepila dohromady.