Na složité vykrajování, promazávání a zdobení mě moc neužije. Ráda vidím rychlé a snadné výsledky a brzy ztrácím trpělivost, pokud se s něčím vyloženě patlám a výsledek se ani zdaleka nepřibližuje představě. Hodně muziky za málo peněz slibují přesně tyhle malé sušenky. Když se u nás pekly poprvé, měla jsem takovou rýmu, že kromě toho, že jsem necítila ani zlomek vůně, která se prý linula z trouby, mě absolutně opustila i chuť. Podle všeho to byla obrovská škoda, jelikož z pěti vzorků, které jsem dávala ochutnávat napříč blízkými, vyhrály čokoládové knoflíky na celé čáře.
Těsto je hotové za pár minut, krém za ještě výrazně kratší dobu. Důlky do sušenek s nadšením vytvoří děti, a pak už se jen čeká. Na to, až konečně vychladnou a vy je budete moci naplnit křupavými mandličkami, které schováte pod sladkou čepici z krémového sýra a javorového sirupu. Jediná jejich nevýhoda, s ohledem na (ne)trvanlivost krému je ta, že je nemůžete dlouho skladovat a je lepší je sníst opravdu během chvilky (případně krém schovávat připravený v sáčku v lednici a vždy si za běhu pár kousků naplnit, přesně tak, jako jsme to dělali my). Abych však pravdu řekla, těch 30 kousků vydrželo dva dny. Ehm. Vánoce, no!
Čokoládové knoflíky s krémem z krémového sýra
30 kousků, 50 minut + odležení těsta
• 125 g másla • 90 g třtinového cukru • 90 g 85% čokolády • špetka mleté vanilky • 1 žloutek • 100 g hladké mouky • 50 g celozrnné mouky • 25 g kakaa • 1/4 lžičky skořice • špetka soli • 100 g krémového sýra (např. Philadelphia) • 1 lžíce javorového sirupu • 2 vrchovaté lžíce sekaných mandlí
1.Nejprve si připravte těsto – máslo nechte v robotu šlehat s cukrem, pěkně do pěny. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte mírně vychladnout. Vanilku, obě mouky, kakao, skořici a sůl prosijte do mísy a odložte stranou.
2. K vyšlehanému máslu s cukrem přidejte žloutek, rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Po částech přidávejte moučnou směs a vypracujte těsto. V tomhle případě je lepší suroviny přidávat do mísy robotu, protože těsto je poměrně lepivé. Robot opatřete nástavcem na třená těsta.
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice. Mezitím si připravte náplň – krémový sýr jednoduše ušlehejte s javorovým sirupem a odložte do ledničky. Sekané mandle opraže nasucho na pánvi.
4. Troubu předehřejte na 170°C. Z odleželého těsta tvarujte malé kuličky (o velikosti vlašáku) a dávejte v rozestupech na plech. Do každé kuličky pak palcem promáčkněte větší důlek.
5. Pečte cca 10 – 14 minut (kontrolujte). Poté nechte pár minut chladnout na plechu. Kompletně vychladnout je nechte na mřížce.
6. Do každého důlku nasypte pár drobečků pražených mandlí. Krém si připravte do cukrářského sáčku a naplňte jím důlky tak, abyste úplně zakryli mandle. Čokoládové knoflíky spotřebujte rychle, případně uchovejte krém v lednici a plňte vždy jen tolik kousků, které v krátké době sníte.