Nikdy jsem nevytvořila tolik druhů nanuků a zmrzliny, jako právě letos. A to jsme teprve v půlce prázdnin! Některé z nich nebyly nic moc, třeba vinou přešlehání smetany, takže místo zmrzliny jsem vyrobila spíše ochucené mražené máslo. Mňam! Co je ale na vší té snaze super, že se mi pro nanukovou vášeň podařilo strhnout i Vendelína. S radostí vyvolává „zmrzlinka“ (krom jiných nově pochycených slov, na která pyšní nejsme) kdekoliv, kde spatří věc, která se jí jen vzdáleně podobá. Tak. Nanuky s avokádem. Salát na dřívku! To by šlo, ne?
Tyhle nanuky se tváří smetanově, ač v nich žádná smetana není, mají konzistenci jako nugát, ač v nich…samozřejmě žádný nenajdete.
Veganské. Slazené přírodně. Zdravé.
Takové letní hříchy jsou vlastně docela přípustné, že? Mám vyzkoušeno, že chutnají dětem i dospělým. Dá se s nimi všemožně experimentovat (přimíchejte mleté chilli, maliny nebo vlastně cokoliv jiného vás napadne). Mrazte je v nudných formičkách, zvířátkových formičkách a nemáte-li nic podobného, tak klidně ve skleničkách. Na dno těch svých jsem nasypala kandovaný zázvor, díky kterému sice trochu toho „nedobrého“ cukru přidáte, ale nanuky zas měly o to větší říz.
A co víc, na zítra jsem si pro vás připravila jeden takový fígl. Neuhodnete jaký! 🙂
Čokoládové nanuky s avokádem
18 nanuků, 15 minut + mražení
• 2 velká avokáda • 2 zralé banány • 2 lžíce javorového sirupu • 120 g 85% čokolády • 1 lžíce vanilkového extraktu • 400 ml plechovka kokosového mléka • 1 lžička kokosového oleje
1.Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu se lžičkou kokosového oleje.
2. V robotu rozmixujte avokádo, banány, javorový sirup a vanilkový extrakt. Poté přilijte kokosové mléko a rozehřátou čokoládu.
3. Nechte ještě jednou pořádně promixovat, dokud hmota není hladká. Rozdělte do formiček na nanuky (ráda na dno sypu např. kandovaný zázvor, aby byly říznější). Nechte mrazit alespoň 8 hodin, ideálně přes noc.
Tip: pokud nemáte formičky a mrazíte ve skleničkách, přichyťte dřívko před vložením do mrazáku kolíčkem, ať drží přesně tam, kde má 🙂
Pingback: Avokádový puding nejen k snídani | Tvoříme domov