Právě si prohlížíte Cuketové pesto – a přebytky vezmou za své!

Cuketové pesto – a přebytky vezmou za své!

Cuketu u nás doma milujeme a věřím, že mezi vámi budu mít taky hromadu jejích příznivců. Ale vocamcaď pocamcaď! Jakmile totiž přijde ta doba, kdy máte pocit, že neděláte nic jiného, než že sklízíte půltunové zahradní příšery a každý druhý kolega v práci nosí svoje cuketové přebytky a s nadějí v oku je nabízí k adopci, není prostor pro slitování.

Jak vidno, i letos se mnoha z nám vyhlo to počáteční přesvědčení, že „tentokrát už to opravdu nenechám dojít tak daleko a budu je sbírat ve velikosti S“. Opět tedy přišlo období cuketových bramboráků, chlebíčků, zavařených směsí na topinky, řízků nebo mražení. Ale vy, u nichž to zatím tolik nebují a nezraje, se můžete ještě zachránit! Seznamte se s cuketovým pestem. Vy ostatní si tenhle tip, spolu s tím, že je lepší ty mrňousky sbírat hned a ukládat je do spodní přihrádky lednice k pozdějšímu využití, uchovejte na sezónu 2023. Ono totiž cuket naroste hodně i za rok. I když si každé léto na začátku myslíme pravý opak.

Vzhledem k tomu, že jsme se po covidu mírně rozrostli o dalšího mini raracha, mi ty cukety „ujíždějí“ ještě o fous víc, takže musím být letos kreativnější, než kdy jindy a cuketu vpašuji kamkoliv to jen trochu jde. Máme už za sebou perníky (kde to fakt není poznat), muffiny, omáčky, těstoviny, atakdále a já se směle můžu považovat za královnu cuket. Ba co víc, samozvaného Mičurina! I když poctivě vybírám semínka na Permasemínkách, stala se mi taková věc, kterou už nikdy neudělám (slibuju, asi) – loni jsem na kompost vyhodila semínka z dýně, na jaře ho rozvezla po zahradě. No a modří už asi vědí – všude…VŠUDE…máme cukety. Tedy vlastně cuketodýně (dýňocukety?). Vincík je láskyplně nazývá „zmutíci“, protože zmutovaná zelenina je velká věc, no ne?

No a jelikož jsem se (po několika letech intenzivního škemrání) po narozeninách stala hrdou majitelkou obří sušičky, tak se s nadšením chystám na cuketové chipsy, které jsem objevila na instagramu mého srdcového Sonnentoru. O těch tu ale dnes řeč nebude. O co tedy jde?

Může se to zdát jako prachsprostá kamufláž dětmi neoblíbené zeleniny. A přesně to to taky je. Chutná totiž jako běžné, možná o fous jemnější, pesto bazalkové. Dokonce i naše dítko, odmítající cokoliv, co se jen vzdáleně tváří zdravě (kde my udělali tu chybu…?) snědlo plnou misku a chtělo přidat.

Takže než nastane období cuket „goliášů“ na celém území Česka, zkuste něco trochu jiného. Nebojte, na řízky jistě přijde čas o pár dní později 🙂

První a poslední otázka před receptem (ne, není to současné obligátní „nechceš cuketu?“ místo pozdravu 😀 ) – taky tak ujíždíte na nádobí? Mám pocit, že ho nikdy nebudu mít dost (se třemi chlapy v chalupě to je snadné) a jednoduše nedokážu odolat, pokud někde vidím takové to rádoby pokažené. Dokonce jsem kvůli tomu kdysi začala chodit na keramiku, kde si všichni klepali na čelo, co to vyrábím za paskvily. Bohužel s dětmi a časově vytíženým mužem to nebylo úplně udržitelné, takže mi zase nezbylo nic jiného, než se vrátit k jednoduchému nakupování. Na Zalando Lounge jsem objevila nový kruh pekla pro ty, co „všechno nutně potřebují“. Protože všechny ty boží misky a talíře a hrnky a designoví kuchyňští pomocníci a…vy víte, že ta řada je nekonečná…tam na mě skáčou ze všech stran. No a díky dlouhému večernímu uspávání toho nutně potřebuju opravdu hodně, mámy chápou, že jo?

Cuketové pesto

2 skleničky o objemu 200 ml, 5 minut

• 1 hrnek bylinek (mix bazalky a hladkolisté petželky) 2 malé cuketky, celkový objem krájené cca 1 hrnek • 1 velký stroužek česneku 5 lžic olivového oleje kůra a šťáva z poloviny bio citronu 1/3 hrnku ořechů nebo semínek (použila jsem mix kešu a vlašáků) 1/2 hrnku strouhaného pecorina sůl a pepř

1. Ořechy nejdříve nasucho opražte na pánvi, poté odložte stranou a nechte vychladnout.
2. Do nádoby robotu vložte omyté bylinky, stroužek česneku, na kolečka pokrájené cuketky, olej, citronovou kůru a i šťávu, pražené ořechy/semínka, sýr, sůl a pepř.
3. Začněte mixovat a pokračujte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4. Nenechte se zlákat přidáváním dalších tekutin, protože se vám bude pesto zdát suché. V cuketě je vody habaděj a díky soli jí po chvilce pustí, pesto tak bude jemnější.
5. Na závěr dotáhněte cuketové pesto solí a pepřem k dokonalosti a podávejte. Možností je spoustu – klasicky do těstovin, do salátu, na chléb, jako dip, na míchaná vajíčka…

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..