V neděli tu máme Den matek. Svátek pro ty, které nám daly život a vše co mohly, aby z nás vychovaly to, kým jsme. Mámy. Mamky. Maminky. Ženy, kterým dlužíme tolik vděku, že se to ani nedá vyjádřit. I přesto bych vás o něco takového ráda poprosila. A abych vás nějak motivovala, mám pro vás soutěž. Napište mi, co pro vás vaše maminka znamená a jak jí to dáváte najevo. Buďte kreativní, foťte, pište, malujte. Vyhrát můžete láhev skvělého italského růžového vína Villa Sparina Montej Rosé 2016, které krásně voní jarem a přicházejícím létem.
Váš příspěvek můžete vložit sem nebo na facebook do komentáře, poslat mi jej mailem nebo vložit na instagram pod hashtagem #tvorimemaminkam. Soutěž poběží od této chvíle až do 18. května (do půlnoci). Z přijatých příspěvků pak vylosuji jednoho vítěze, který obdrží zmíněné víno.
Mám pro vás samozřejmě i recept, podle kterého můžete upéct dortík třeba zrovna své mamince nebo se do něj pustit s dětmi. Odlehčený dezert s použitím jogurtového krému a hromady ovoce. Ozdobte jej dle vlastní fantazie, můžete se pořádně vyřádit. Je jaro, všechno kvete, krásně voní a i divoké barvy spolu parádně ladí, tak hurá na zahradu a hned poté do kuchyně 🙂
Cuketový dortík s jogurtovým krémem
8 – 10 porcí, 20 minut příprava, 50 – 60 minut pečení, + vykapání jogurtu přes noc
těsto • 270 g cukety • 140 g hladké špaldové mouky • 60 g celozrnné špaldové mouky • 60 g kokosové mouky • 35 g drcených vlašských ořechů • 1 lžička koření Pečení s vanilkou nebo skořice • 1 lžička prášku do pečiva • 1/2 lžičky jedlé sody • 1/2 lžičky soli • 1 lžička citronové kůry • 160 g třtinového cukru • 80 g bílého jogurtu • 50 g olivového oleje • 2 velká vejce • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
ozdobení • 1 kg bílého jogurtu (Hollandia) • 2 lžíce medu • maliny, borůvky, květiny, sněhové pusinky
1.Do cedníku vyloženého plátýnkem dejte kilo jogurtu a nechte nad velkou mísou přes noc vykapat v lednici (čas neodflákněte, krém by pak byl moc řídký).
2. Cuketu oloupejte a nastrouhejte na jemno. Ořechy opražte na pánvi. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 160°C.
3. V míse smíchejte všechny mouky, opražené ořechy, koření, prášek do pečiva, sodu, sůl a citronovou kůru
4. V druhé, větší míse smíchejte cukr, jogurt, olivový olej, vejce a vanilkový extrakt – míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nastrouhanou cuketu a poté ještě „suchou“ směs. Vše pořádně smíchejte a vlijte do připravené formy.
5. Pečte 50 – 60 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nevyjde čistá. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
6. Vykapaný jogurt smíchejte s medem. Chlebíček podélně prořízněte, pomažte polovinou jogurtu a posypte malou hrstkou ovoce. Přiklopte druhou částí korpusu, potřete zbylým jogurtem a ozdobte dle fantazie.
7. Buď podávejte ihned nebo nechte v lednici.
Pingback: Meruňkový chlebíček s patizonem | Tvoříme domov
Pingback: Cuketové pesto - a přebytky vezmou za své! • Tvoříme domov