Jela bych jako kolovrátek. Vincík neposlouchá, způsobuje zranění sobě i ostatním, bla bla bla. Chvílema už vás to možná docela štve. Mě taky. Každý den 😀 Nicméně nejde nepřiznat, že má spoustu skvělých stránek. Teď mě třeba ohromně baví období zdrobňování. Doma nežije s tátou, ale tatínečkem. Na procházku nechodíme kolem lékárny, ale lékárničky. Malý džíp na parkovišti je džípeček. Už chápu ten bod, kdy se to u některých maminek prostě zvrtne a začnou mluvit stejně. Traktůreček. Papíreček. Těstovinka. Víte, u nás se ale takhle doma ale nemluví. Nikdy. Tak kde to proboha vzal? Je to skvělý 😀
V kuchyni mi pomáhá už jen někdy. Buď to přestane bavit jeho nebo mě. Většinou proto, že v hrnci skončí pastelka nebo cokoliv podobného, co tam nepatří. Tentokrát jsem si (v rámci rodičovského rozvoje, který se mi takhle při konci „dovolené“ stále moc nedaří) slíbila, že zatnu zuby a vydržím všechno. Fakt všechno. Bude banánový chlebíček! Takže jsme společně mačkali banány (poslední banány, které jsme doma měli). Než jsem se otočila pro dýňové pyré do lednice, půlka banánové kaše zmizela. Do bříška. Sklenice arašídového másla nevydržela nápor dětských ručiček, a tak nám na tenhle chlebík zbyla jediná použitelná lžíce. Zbytky koření pumpkin spice „se rozsypaly“ po lince, dali jsme proto dohromady sotva lžičku. Nevadí, máme jiná podobná koření. Část z plánovaných 100 gramů másla se prostě ztratila. Asi vítr. Zbylé množství taky dobré.
No…co vám budu povídat. Stálo mě to hodně tichých počtů, ale nakonec to byl skvěle strávený čas. Tak moc, že jsem se pro společné vaření rozhodla i další den. Dnes proto máme rajčatovou omáčku i na čerstvě vypraných záclonách.
V každém případě – chlebík byl výborný. Evidentně i dokonale blbuvzdorný. Pokud si ho tedy chcete upéct taky, přidávám vám sem recept. Ten můj vypadá dost divoce, protože jsem použila malou chlebovou formu o délce 20 cm. Použijete-li běžnou (cca 30 cm dlouhou), bude samozřejmě o něco nižší, ale zároveň spořádanější. Doba pečení se tím zkrátí zhruba o 10 minut.
Banánovo-dýňový chlebíček téměř bez cukru
10 porcí, 20 minut + hodina pečení
• 3 poctivé lžíce medu • 1 lžíce arašídového másla • 90 g másla • 200 g mírně proslazeného dýňového pyré (tip níže) • 2 menší rozmačkané banány (cca 140 g) + 1 menší rozpůlený na ozdobu • 2 velká vejce • 100 g bílého jogurtu • 150 g celozrnné mouky • 150 g hladké špaldové mouky • 1 lžička pečícího prášku bez fosfátů • 1/2 lžičky jedlé sody • 1/2 lžičky soli • 2 lžičky koření pumpkin spice (nebo 2 lžičky perníkového koření, případně 1 + 1 lžička od každého) • hrst vlašských nebo pekanových ořechů • 1 lžíce třtinového cukru • semínka na posypání
1.Troubu předehřejte na 170°C. V malém rendlíku rozehřejte med, arašídové máslo a máslo. Nechte mírně vychladnout.
2. Ve větší míse prošlehejte vejce, jogurt, dýňové pyré a rozmačkané banány, přidejte máslovou směs a ještě jednou pořádně promíchejte.
3. V druhé míse promíchejte obě mouky, pečící prášek, sodu, sůl a koření. Tuto směs přisypte k té „mokré“ a rychle spojte dohromady (nepřemíchat).
4. Opatrně vmíchejte ořechy a těsto přendejte do připravené chlebové formy (vymažte máslem a vyložte pečícím papírem).
5. Navrch zatlačte poloviny banánu, posypte třtinovým cukrem a libovolnými semínky. V předehřáté troubě pečte 60 – 70 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
6. Nechte chvíli odpočinout ve formě, poté vyndejte chlebík na mřížku, aby se nezapařil. Nechte zcela vychladnout.
Tip: na dýňový chlebíček jsem připravovala dýňové pyré v troubě. Použila jsem dýni sweet dumpling, která je skvělá právě na sladké pečení. Pokud ji neseženete, vůbec nevadí – využít můžete například hokkaido, je však lepší ji oloupat. Střední dýni oloupejte, nakrájejte na menší kostičky (2×2 cm), prosypte lžící třtinového cukru a bez oleje či vody pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 20 minut nebo dokud není měkká. Poté rozmixujte. Použijte vychladlé pyré, to přebytečné uschovejte až 4 dny v lednici na různé kaše nebo další pečení.