Právě si prohlížíte Fíková marmeláda s citrusy a amarettem

Fíková marmeláda s citrusy a amarettem

Vím, vím – hned v úvodu je chyba. Dle EU je marmeládou pouze výrobek tvořený minimálně z pětiny svého obsahu citrusovými plody. A to tento není. Nemotejme si však hlavu ani zdravý rozum a nazývejme ji proto jak chceme – marmeládou, džemem nebo tou věcí, co zmizí ze skleničky rychlostí blesku, jak je dobrá. A fakt je. Nekecám. Jen jí zkuste.

Je září, sezona fíků začíná. Všude jich najdete mraky často za směšné peníze, na rozdíl od zbytku roku. Plody fíkovníku rostou v zemích kolem Středozemního moře, nicméně není výjimkou ani úroda z českých zahrad. Stejně jako datle se řadí mezi velmi zdravé potraviny – ať již v čerstvém, tak sušeném stavu. Kromě bílkovin, aminokyselin, vápníku, draslíku, vitamínů C, A, B1 a B2 obsahují mnoho vlákniny – regulují proto trávení a zasytí na velmi dlouhou dobu (jsou tedy vhodné i pro redukční diety). Téměř zázračně působí na psychický stav – pomáhají při únavě, zvyšují psychickou výkonnost, zároveň však zklidňují a podporují zdravý noční spánek.

Nejsem si úplně jistá, zda tato marmeláda bude mít pozitivní vliv právě při zmiňovaných dietách – budete jí totiž jíst hodně – s chlebem, sýry, vínem, jen tak lžičkou nebo k ní alespoň čichat. Na nervy ale účinkuje velmi dobře. Uvedené množství vystačí zhruba na 5 skleniček o objemu 230 ml, tak vesele násobte množství surovin, krájejte a zavařujte. Připraveni? To je dobře – je důležité mít vše při ruce, nachystané a navážené – práce jde velmi rychle od ruky, nejsou žádné prostoje a v závěru marmeláda z hrnce hodně a daleko prská.

 

pixlr_20161003221930195

 

Fíková marmeláda s citrusy a amarettem

Množství: 5 x 230 ml    Čas: 25 minut + 20 minut zavařování    Náročnost: snadné

1 kilo čerstvých fíků (cca 17 ks, záleží na velikosti) • šťáva z 1 citronu kůra z 1 chemicky neošetřené mandarinky nebo pomeranče šťáva z 1 většího grepu půl lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu 200 g + 150 g třtinového cukru 15 g citrusového pektinu 50 – 100 ml amaretta 

1. Připravte si vysterilizované sklenice a víčka. Fíkům odstraňte stopku, nakrájejte na čtvrtiny a každou čtvrtku ještě rozpulte, aby kousky byly menší. Vložte do hrnce společně s citrusovou šťávou, vanilkou a 200 g cukru.
2. Pomalu přiveďte k varu na nějakých 5 minut. Mezitím si promíchejte pektin se zbylým cukrem (to proto aby v marmeládě neudělal „takový divný cucky“ – to přece nikdo nechce).
3. Poté do hrnce přidejte směs cukru a pektinu, pořádně promíchejte a vařte ještě dalších 3 – 5 minut. Míchejte často, aby se směs nepřilepila ke dnu. Nyní již obsah hrnce marmeládu pomalu připomíná, pravděpodobně vám však budou vadit větší kousky slupky – stáhněte proto z ohně a celou směs rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete ještě chviličku provařit.
4. Nechte trošku zchladnout, vmíchejte amaretto a můžete plnit do sklenic. Sklenice zavíčkujte a 20 minut zavařujte ve vodní lázni.

Zavařovací poznámka: I přesto, že mnoho z nás plní ovoce do horkých sklenic (a to také udělejte) a tím pro něj celý proces zavařování končí, přimlouvám se za další zavařovací dvacetiminutovku. Pojistíte si to, že se vám, tedy vaší marmeládě vyhne plíseň – a věřte, že by vás to při těch pár skleničkách opravdu mrzelo. Tato marmeláda navíc neobsahuje tolik cukru, jako běžně dostupné výrobky, postrádá tedy onen hlavní konzervant, který bohužel většinou přebije chuť samotného ovoce.

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..