Právě si prohlížíte Pavlova s kořením garam masala & karamelizovanou rebarborou

Pavlova s kořením garam masala & karamelizovanou rebarborou

V hlavě mi už nějakou dobu bublal nápad na nějak zvláštně kořeněný dort. Zároveň společně s jarem vyháním pavouky z mrazáku a vyklízím vše, co už to má za pár. V rohu se krčilo několik zmražených bílků po velikonočním pečení, které málokdy najdou využití. Volba byla jednoduchá. Pavlova. To je ten zázrak. WOW efekt téměř bez práce. Fantazie bez hranic. Úspěch zaručen. Sladkost tohoto dortu je však třeba vyvážit nějakým kyselejším ovocem. Když se mi tedy v sobotu na trhu podařilo sehnat první letošní rebarboru, měla jsem jasno.

Hned na úvod přiznávám, že tohle úplně nezapadá do superzdravého životního stylu, ale který dort ano, že? Jako malý ústupek využívám smetanu bez laktózy a třtinový cukr. Pavlova však zmizela během chvíle a obávám se, že jsem se tímto experimentem odsoudila k pravidelnému pečení na každou oslavu, která se u nás v rodině bude konat. Zkuste ji taky a ohromte každého, kdo do tohoto cukrem obaleného vzduchu zanoří lžíci.

Pořízení fotek bylo tentokrát mírně řečeno dobrodružné. Byl víkend. To znamená, že doma válčíme všichni (a já mám takové malé prázdniny od celodenní péče o Vince). Byla jsem vyhnána fotit na balkon, protože mi naše všetečné dítě a pomocník v jednom neustále krade rekvizity, suroviny, foťák a focené jídlo z talíře. Jenže! Všichni víme, jak bylo o víkendu, žejo. Místo Vendelína mi suroviny z talíře kradl vítr, sem tam na mě káplo. Mé dvě ruce zvládaly fotit, chytat, rovnat zpět, přidržovat, zachraňovat, odstraňovat ze záběru sušící se prádlo, ťukat na syna, který na mě bouchal z tepla domova. Jak říkám – slavnostní chvíle!

P.S. Často se stane, že korpus při sestavování vahou šlehačky a ovoce popraská. Vůbec nic se neděje, tahle malá vada na kráse nijak neovlivní výsledný efekt. Můžete všelijak experimentovat – sníh na plech naneste lžící a vytvořte podobný freestyle, jako já nebo, jste-li puntičkáři, můžete nanášet cukrářským sáčkem. Tvořivosti se zde nekladou žádné meze. Můžete celkové množství rozdělit i na více menších korpusů na dva plechy, poté však pečte na horkovzduch (snižte mírně teplotu a zkraťte čas pečení). Nebo, a to je bezva nápad na různé oslavy – udělejte spoustu malých pusinek, které pak jednotlivě naplníte a ozdobíte. Konec hlášení a hurá ke strojům 🙂 Ať se dílo povede ♥

Pavlova s kořením garam masala & karamelizovanou rebarborou

6 osob, 15 minut + 90 minut pečení

6 bílků z velkých vajec • 300 g moučkového třtinového cukru  2 lžičky kukuřičného škrobu  1 lžička malinového octa • 1 lžíce kakaa • 2 lžičky koření garam masala
dohotovení: • 6 – 8  stonků rebarbory  2 lžíce másla  3 lžíce třtinového cukru  500 ml smetany ke šlehání (bezlaktózové)  další ovoce dle chuti k dozdobení (cca 300 g)

1.Předehřejte troubu na 200°C.
2. Z bílků a soli ušlehejte pevný sníh, do kterého posléze za stálého šlehání přidávejte po lžících cukr.
3. Když je sníh lesklý a pevný natolik, že tvoří špičky, vmíchejte opatrně prosátý škrob a malinový ocet.
4. Do této směsi vmíchejte lžící prosáté kakao a koření tak, aby se vytvořilo mramorování.
5. Na plechu si vyznačte dvě kolečka o průměru cca 17 cm. Počítejte s tím, že pečící se korpusy trochu nabydou, aby se vám neslepily (jako mně!). Naneste lžící sníh a rozetřete do pravidelných kol (menší „chyby“ nevadí, naopak).
6. Vložte do předehřáté trouby a teplotu ihned stáhněte na 130°C. Pečte cca 1 a půl hodiny. NEOTVÍREJTE TROUBU! Korpusy by spadly a vznikly by vám jen supersladké placky. To nechcete.
7. Po této době troubu vypněte, mírně pootevřete dvířka a nechte korpusy dosušit – prostě počkejte, dokud trouba nevyvětrá všechno teplo a korpusy nemají pokojovou teplotu (cca další hodina a půl).

8. Mezitím, co korpusy chladnou, si připravte karamelizovanou rebarboru. V pánvi rozpusťte třtinový cukr s máslem, vmíchejte na špalíčky nakrájenou rebarboru a duste cca 5 minut, dokud ovoce nezměkne.
9. Pak už jen stačí dotuha ušlehat šlehačku a dort sestavit – opatrně přeneste na tác nebo talíř první patro korpusu, potřete polovinou šlehačky, navrstvěte část ovoce. Překryjte druhým korpusem a opět – šlehačka – ovoce – podávat – sníst.
10. Budete-li podávat ihned, počítejte s tím, že se dort bude drobit. Pokud však počkáte pár hodin, vlhkost šlehačky prostoupí korpusem a dort se tak bude snadněji krájet. Je třeba však vzít v potaz, že tenhle dort není na dlouhodobé skladování a je fajn ho sníst během jednoho dne (což je vlastně ten nejmenší problém).

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..