Ne nadarmo se říká, že „jedno jablko denně a doktor přijde na buben“ 🙂 Pro nás Středoevropany není přínosnějšího ovoce, než právě jablka. V těchto dnech probíhají v sadech sklizně, často spojené s různými slavnostmi. Byla by proto veliká škoda podobné příležitosti nevyužít a nezásobit se na zlé časy. No jo, ale co když vám ujede ruka (což se snadno u voňavých beden stane) a vy jablka nemáte kde uskladnit? Je tak třeba těch deset kilo spotřebovat co nejrychleji, aby tyhle dokonalé plody neztratily nic ze své kouzelné síly. Všechno povím! Ale teď už něco málo o jablíčkách samotných.
Platí, že pro obyvatele dané oblasti bývá nejvhodnější potrava pocházející ze stejných zeměpisných šířek. O čem jiném to může platit více, než o jablkách? Na stůl tak můžeme dostat spoustu velmi odlišných druhů. Jedny se na skladování hodí více, druhé méně. S určitým druhem upečete skvělý koláč a nerozpadnou se ani při dlouhém pečení, z jiného je jablečná přesnídávka coby dup. Některá jablíčka jsou omamně voňavá a ta další na pohled tak nevábná, že vás jejich úžasná chuť překvapí tak, že je o rok později budete nadšeně shánět. Tak a teď – proč si každý den alespoň jedno jablko dopřát?
- Asi největším benefitem je vysoký obsah vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Proto, abyste tenhle potenciál využili naplno, je třeba jíst jablka tak, jak jsou, tedy čerstvá a ideálně neloupaná, jelikož nejvíce vlákniny se ukrývá právě těsně pod slupkou. Tím se však zase dostávám k tomu, co píšu vlastně pořád dokola – myslete lokálně. Ovoce i zelenina, která k nám cestuje kdykoliv během roku z celého světa musí být ošetřena tak, aby vydržela dlouhou přepravu. Postřiky, chemie, bla bla bla. Všichni už víme. Využijte tak toho, že právě v tomto období jsou na vrcholu sezony a s těmi českými, často i v bio kvalitě, se potkáte téměř na každém rohu a zahradě. Zpět k tomu podstatnému – vláknina je skvělým pomocníkem ke zlepšení trávení, očistě organismu a správnému fungování střev.
- Je jasné, že tohle není jediné plus šťavnatých plodů. Dále jsou doslova nabity antioxidanty, které zpomalují stárnutí buněk.
- Díky vysokému obsahu vody a naopak nízkým hodnotám cukru je možno je využít jako potravinu při redukční dietě (jsou dokonce vyšlechtěna jablka s ještě nižším obsahem cukru, tzv. fit jablka).
- Vitamíny skupiny B, vitamín C, minerály jako železo, draslík, hořčík atd., to vše se podílí na tom, že při jejich pravidelné konzumaci budeme zdraví jako rybička, plní energie a zásobeni důležitými látkami, což má za výsledek silnější imunitu, kterou neprorazí kdejaký bacil.
- Jablka nadále pozitivně působí mimo jiné při zadržování vody v těle, ale zároveň na hydrataci organismu,
- …při průjmu i zácpě,
- …během dní nachlazení, kdy nás dokáží rychleji dostat do formy,
- …při dýchacích obtížích,
- …při špatných hodnotách cholesterolu,
- …při dně, kdy se kyselina močová usazuje v kloubech.
To důležité jsme si řekli, ale tenhle článek hledáte pravděpodobně z toho důvodu, že jablíček máte opravdu hodně a nevíte, co s nimi. Takže! Kromě toho, že povinně rozdáte jedno každému členu rodiny na svačinu, si můžete upéct dokonalou podzimní galette z celozrnné mouky, zavařit jablečnou marmeládu s karamelem a calvadosem nebo třeba připravit dětem zdravý koláč, na který snad ani na blog recept přidat nemůžu, protože je tak strašně jednoduchý, že by o recept snad ani nešlo 🙂 Tady ho máte:
• 50 g třtinového cukru • 50 g másla • 400 ml jablečného moštu • 1 kg jablek • 3 hřebíčky • 1 lžička mleté skořice • 2 sáčky vanilkového pudinku • šťáva z jednoho citronu nebo limetky • hrst rozinek
1.Jablka si oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na drobné kostičky (cca 1×1 cm). Mezitím si ve větší pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte třtinový cukr a ten zkaramelizujte. Poté přidejte jablka, koření a citronovou šťávu. Vařte pár minut a občas míchejte, dokud se jablíčka nezačnou rozpadat. Na konci vylovte hřebíčky.
2. Pudink rozmíchejte v jablečném moštu a vlijte k jablkům. Přisypte rozinky. 3 minuty za stálého míchání provařte a poté vlijte do vodou vypláchnuté koláčové formy (25 cm). Na dno můžete dát piškoty, dětem uděláte radost. Nechte vychladnout a můžete podávat.
Na další recepty, ve kterých můžete jablečnou úrodu využít, mrkněte tady ⇓