„Nepropásni sezónu, bude tě to mrzet!“ Každoročně si tohle říkám. Každoročně jí propásnu. Počínaje jarním blázněním s chřestem, který použiju na naše osvědčené a oblíbené večeře a nevyzkouším žádnou divočinu, jsem hned ztracená. Protože i když mi všechny tyhle sezónní dary přicházejí takřka pod nos ve velkém, nedělám nic jiného, než že je sním za čerstva, hned z košíku nebo krabičky. Jím na kila třešně, jahody i okurky a pořád si říkám, že je škoda je jakkoliv upravovat. Chci počkat, až se jich v tomhle stavu přejím, a PAK! Pak přijde ta chvíle! Nikdy nepřijde 😀
Končí to tak, že v zimě tahám z mrazáku krásné červené jahody od babičky ze zahrady a sypu je do crumblu nebo z nich dělám omáčku k palačinkám. A co? A je mi líto, že jsem je nechala zmrazit 😀 Letos jsem se hecla a slíbila si, že s každou tou úžasně voňavou sezónní záležitostí vymyslím alespoň jeden nový recept. Bez lítosti, jen s obrovským nadšením. A tak vznikl první z nich – zdravý jahodový cobbler. K snídani, jako dezert nebo prostě jen tak.
Nenajdete v něm bílou mouku, žádný rafinovaný cukr (a i toho kokosového tam je opravdu málo), svěže voní po citrónech a … vůbec! Je skvělý! Ne zrovna fotogenický, ale tak dobrý, že se vám snadno stane, že jej sníte skoro na posezení. Tak trochu jako nám.
Máte své osvědčené jahodové recepty? A prosím, neříkejte jahody s cukrem a smetanou! Jako dítě v nekonečných záhonech jsem se téměř STALA jahodou s cukrem a smetanou 😀
Jahodový cobbler s kokosovou moukou
6 – 8 porcí, 1 hodina
náplň • 1 kg jahod • 3 lžíce kokosového cukru nebo třtinové panely • 1 1/2 lžíce kukuřičného škrobu • 1 lžíce citrónové šťávy • 1/2 lžičky mleté vanilky
těsto • 100 g kokosové mouky • 90 g celozrnné špaldové mouky • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů • 1/2 lžičky soli • kůra z 1 bio citronu • 3 lžíce kokosového cukru nebo třtinové panely • 100 g studeného másla • 3/4 hrnku podmáslí • + cukr na posypání
1.Předehřejte troubu na 175°C.
2. Jahody očistěte, odstopkujte a rozpulte. V míse je promíchejte s cukrem, škrobem, vanilkou a citronovou šťávou. Rozprostřete do zapékací misky o průměru cca 25 cm.
3. Na těsto smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo a vytvořte jakousi drobenku. Poté vmíchejte podmáslí.
4. Bochánky těsta klaďte na připravené jahody. Pokud chcete, posypte ještě trochou cukru (nicméně kokosový ani panela v takovém případě nekaramelizují) a dejte na zhruba 40 – 50 minut péct.
5. Podávejte ideálně horké rovnou trouby, ale skvělý je i studený. Přidat můžete jogurt, zmrzlinu…
Pingback: Citronové nanuky s bezem a podmáslím • Tvoříme domov