Saláty jsou vlastně takové malé skládačky. Vezmete samé dobré věci (tentokrát vynechte pejskokočičkové vaření a čokoládové dortíky a těstoviny carbonara 😀 ), smícháte je dohromady, doplníte zálivkou, vyšperkujete nějakým bonusem a na stůl nesete obrovskou mísu, jejíž obsah ohromí davy. Přiznám se, že nejsem zastáncem salátů o třech lupínkách s pár kapkami oleje, ale téměř vždy je beru jako hlavní jídlo. Proto se snažím o to, aby každá taková porce měla vše. Abychom si jen z principu nezaplácli žaludek zeleninou, protože je to přeci zdravé, ale opravdu se najedli a nijak nestrádali. Máte-li doma opravdu velké hladovce, doplňte každou porci o hrstku bulguru nebo třeba celozrnné pečivo (my holky to zvládneme i bez 🙂 ).
A znáte halloumi? Jde o řecký sýr, který se neroztéká a skvěle se tak hodí na grilování. Je docela slaný a příjemně doplní křupavou zeleninu. Mohla bych jej jíst celé léto, a to, jak je u nás oblíbený, ukazuje už to, že o něm familiárně mluvíme jako „vrzacím“ sýru. Už na něm ujíždí i Vinca, kterému se vždy podaří ukořistit plátek a tajně jej jíst někde za gaučem.
Salát s kadeřávkem, halloumi a malinovým dresingem
4 porce, 20 minut
• 4 velké hrsti kadeřávku • šťáva z poloviny citronu • 1 salát little gem • 1 avokádo • 1/2 červené cibule • 250 g sýra halloumi • 1 lžíce pistácií • 1 lžička chia semínek • 100 g malin • 1 lžíce malinového octa • 3 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na kadeřávek • 1/4 lžičky soli • 1/4 lžičky pepře • 1 1/2 lžičky datlového sirupu
1.Připravte kadeřávek – pořádně jej omyjte a zbavte jej breberek, které se v něm rády zabydlují (obvzlášť, je-li bio). Osušte jej a natrhejte na kousky velikosti sousta. Ve velké míse jej promněte s 1 lžící olivového oleje a citronovou šťávou. Odložte na alespoň 5 minut stranou.
2. Připravte dresing – v mixéru rozmixujte společně maliny, ocet, zbylý olej, sůl, pepř a datlový sirup.
3. Do připraveného kadeřávku přidejte natrhaný salát little gem, na kostičky nakrájené avokádo a na měsíčky nakrájenou cibuli.
4. Na grilu nebo pánvi opečte sýr, naaranžujte jej na salát.
5. Pokapejte připraveným dresingem, posypte sekanými pistáciemi a oříšky. Ihned podávejte.
Pingback: Kadeřávek, zelenina, která není jen krásná na pohled | Tvoříme domov