Právě si prohlížíte Kadeřávek

Kadeřávek

Dost mě překvapuje, že kadeřávek, který v poslední době zažívá takový boom, je pořád složité sehnat. Už je to snad sto let, kdy vtrhl na stránky časopisů a kadeřávkové recepty začaly zaplavovat internet. Možná právě proto z něj občas býváme zmatení. Když už se nám podaří na něj natrefit, ihned v té euforii nabalíme kvanta do tašky, protože by teď přeci byla škoda jej tam nechat. Jenže, co pak?

kadeřávek

Pokud vám stále není příliš známý, nechte se inspirovat k tomu, jak jej v kuchyni využít. A jestli o něm stále nejste přesvědčeni, přečtěte si něco málo o jeho zdravotních přínosech, příště už jistě budete stát ve frontě s ostatními kadeřávkomily.

kadeřávek

Proč jej chtít?

Jakožto mrazu odolná plodina je úžasným zdrojem čerstvých vitamínů i v zimě. Spolu s kuličkovou (růžičkovou) kapustou jej můžete najít osaměle se krčit pod sněhovou čepicí na záhonech. Je velkou zásobárnou dobře vstřebatelného vápníku a skvěle tak podporuje zdraví zubů, kostí a nehtů. Kromě vápníku v něm najdete také další důležité minerály, jako je železo, hořčík, fosfor a draslík, takže k pozitivnímu vlivu na nehty můžete přičíst i ten na vlasy a pleť. Jako silný antioxidant zamezuje působení volných radikálů a zpomaluje tak stárnutí buněk. Dokáže zlepšit zažívání, posiluje cévní systém a ovlivňuje hladinu tzv. dobrého cholesterolu.

kaderavek

Co s ním v kuchyni?

Na rozdíl od hlávkové kapusty je jeho chuť jemnější, hodí se tak na přípravu za syrova. Použít jej můžete do všelijakých smoothie a salátů (je lepší jej nejdříve promačkat s olejem a nechat zkřehnout). Oblíbené jsou křupavé kadeřávkové chipsy, se kterými se mi stále nedaří popasovat 😀 No a v rámci tepelné úpravy se vám otvírají nekonečné možnosti. Kadeřávek můžete propašovat do různých zeleninových pánví, zapečených těstovin, slaných závinů, kadeřávkových placiček (karbanátků) nebo jej prostě jen jednoduše podusit na másle a přihodit k míchaným vajíčkům.

kadeřávek

Kadeřávek je v nejlepší kondici po prvních mrazech, kdy má nejjemnější chuť. Sama jsem si k němu poměrně dlouho hledala cestu, protože koupíte-li (či sklidíte) jej v bio kvalitě, je často napadený různými škůdci, kteří si na něm skutečně pošmáknou. Moc mě nebavilo je všechny vymývat, ale časem jsem zjistila, že za to tahle na první pohled nádherná zelenina opravdu stojí a pravidelně s ním okupuji babiččiny záhony a lákám jí tam breberky.

Brzy vám přidám recept na kadeřávkové pesto, ale již teď si podle mých receptů můžete připravit dva různé saláty, kdy jeden je spíše podzimní a ten druhý využijete nejraději teď, při příšerných letních vedrech a stále rozpáleném grilu.

 

salát s kadeřávkem

kadeřávek s halloumi

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..