Právě si prohlížíte Pečená zelenina s miso dresingem

Pečená zelenina s miso dresingem

Píšeme Perlový deník! Věc, kterou by měl každý z rodičů vlastnit a alespoň jednou týdně otevřít a zapsat byť jen jedno slovo či větu. S neuvěřitelně se rozrůstajícím Vincovým slovníkem dnes a denně žasneme nad perlami, které dovede vypustit z pusy a tajně brečíme smíchy schovaní za nábytkem. Často je to ve chvíli, kdy nám z obličeje pomalu opadá vzteklá barva. Děti totiž mají dokonalou schopnost zachránit nebo dokonale zabít situaci, kdy bychom je nejraději prodali. Náš syn, který přesně za měsíc slaví svoje druhé narozeniny, pravidelně sedává na balkoně a na kolemjdoucí pořvává věty jako „nazdárek, paninko!“ nebo v obchodě vytrvale křičí „pán, pán, pán, ošklivej, smrdí“. Pán pochopitelně nebyl ani jedno, ale náš „génilus“ má prostě potřebu intenzivně trénovat vše, co pochytí 😀

miso

Pečená zelenina

Pečená zelenina je u Oplů rodinný evergreen a třeba takový patizon se na pečení skvěle hodí. Nerozpadá se a na straně, kterou se dotýká plechu vytvoří výbornou křupavou kůrčičku, kterou má každý tak rád. Pokud se vám doma jeden takový krčí, určitě jej neváhejte přikrájet k hromadě barevné zeleniny. Tohle jídlo se totiž rázem stane náhradou večerních jednohubek. Doma pečeme všechno. Ať už jde o čerstvou barevnou nálož z trhu nebo o poslední oschlé zbytečky v lednici. O samotnou zeleninu tu ale až tak nejde, ta je prostě jaká je, obměňovat jí můžete podle sezóny a vyberete si vždy takovou, která vás láká. Tohle velmi jednoduché jídlo totiž nejvíce ozvláštníte tím, co k němu budete podávat. Může to být bylinkový tvaroh nebo jogurt s křenem, chilli omáčka, tahini dresing, arašídový dip nebo třeba miso dresing. Na ten vám přináším recept dnes a beru jako svojí povinnost napsat o něm trochu víc. Není totiž jen tak obyčejný. Je zdravý! A dokonce moc.

miso

Miso

Miso je fermentovaná, plně veganská pasta ze sójových bobů. Jak už určitě víte, fermentované potraviny jsou velmi zdraví prospěšné díky svému pozitivnímu vlivu na střevní mikroflóru, s čímž souvisí posilování obranyschopnosti organismu. Pravidelná konzumace misa snižuje hladinu špatného cholesterolu, zlepšuje kvalitu pleti, detoxikuje organismus a dodává tolik potřebnou životní sílu. Tělu dokáže snadno doplnit obrovské množství minerálů. To je jen velmi krátký seznam jeho skvělých účinků. Miso je známo v několika formách – nejčastěji se můžete setkat s misem tmavým (hatcho), které fermentuje v cedrových soudcích až tři roky. Další druhy obsahují kromě sójových bobů například bílou či hnědou rýži nebo ječmen a doba jejich zrání se pohybuje od několika dní po několik let. Z misa je pravděpodobně neznámější tradiční polévka, v kuchyni však najde své místo při dochucování dlouhé řady různých pokrmů (od bramborové kaše po zeleninové saláty). Pro zachování jeho účinků je třeba dát pozor, aby nepřešlo prudkým varem a zbytečně dlouhou tepelnou úpravou.

miso

Ale teď už k samotnému receptu. V první řadě musím říct, že takové miso má opravdu říz. Jeho specifická chuť vás může překvapit a možná si na ní budete chvíli zvykat. Nicméně pokud si jej budete dopřávat pravidelně (a především v této čerstvé formě), pocítíte na vlastní kůži velmi brzy příval nové energie. Tentokrát jsem sáhla po tom nejjemnějším – misu z bílé rýže (shiro), které fermentuje pouze 7 dní a na rozdíl od toho základního obsahuje méně soli.

miso

Pečená zelenina s fazolemi a miso dresingem

4 porce, 30-45 minut

1 kg zeleniny dle chuti (náš oblíbený mix obsahuje mrkev, česnek, cibuli, batáty, patizon a často také červenou řepu) • 1 plechovka fazolí borlotti (nebo jiných oblíbených) • 1/3 hrnku avokádového oleje  1/2 lžičky sušeného česneku  kůra a šťáva z 1 bio citronu  1/4 hrnku vody  velká špetka kajenského pepře nebo chilli • 2 vrchovaté lžíce světlého misa  1/4 lžičky římského kmínu  petrželová nať • olivový olej  sůl & pepř 

1.Troubu předehřejte na 200°C.
2. Zeleninu omyjte a pokrájejte na kousky o velikosti sousta. Promíchejte zhruba se 2 lžícemi olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na zhruba 20 minut (záleží na druhu zeleniny, doba se tak může protáhnout až na 35 minut).
3. Mezitím si připravte dresing – v mixéru prožeňte společně miso, avokádový olej, vodu, citronovou šťávu, kajenský pepř, římský kmín a sušený česnek.
4. Pečenou zeleninu promíchejte s fazolemi, nasekanou petrželkou a dresingem. Ihned podávejte.

patizon

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..