Vím, že už je po, ale jak to máte vy s Mikulášem? V tuhle chvíli jsem skálopevně přesvědčená, že Vendelína nikdy peklem ani čerty strašit nebudu, ale o radost ho připravit nechci – tak jak mám tu partu vlastně rozdělit? Zároveň jsem si však naprosto jistá, že přijde mnoho situací, kdy mě bude svrbět jazyk k tomu některou z rodičovských berliček použít. Jak jste se s tím srovnali?
Dodnes si totiž živě pamatuju, kdy jsme s malým kamarádem sousedem seděli v koutě a jeden druhého hecovali, jak toho čerta „zbijem a vyženem“. No, něco jsme rozhodně vykonali. Každý. Vyhánění bubáků to ale nebylo 😀
Ptám se později proto, že už jste zase o jednoho „mikuláše“ napřed. Možná to byl váš první, možná už třeba desátý a možná to doma řešíte dvojmo. V hlavě už se vám to rozleželo, víte, že příští rok to bude zrovna takové nebo jste si možná uvědomili, že tohle nechcete a budete to dělat jinak. Řeknete mi jak?
Pomalu se blížím k polovině vánočního týdne plného ne zas tak sladkého cukroví a nevím jak vy, ale vždy jsem měla nejraději cukroví nepečené. Vosí hnízda zaručeně převálcovaly všechno ostatní. Jenže všechny tyhle věci byly vždy zákonitě plné cukru, divných tuků a dalšího cukru. Protože jak jinak tu hmotu nahnat… Druhy, které přijdou v následujících dnech takové nejsou. Najdete v nich ořechy, datle, vločky a voňavé koření. Nic zbytečného navíc.
Perníkové kuličky
40 ks, 20 minut + odležení
• 220 g ovesné mouky/jemně mletých vloček • 50 g mandlové mouky/jemně mletých mandlí • 30 g kokosového cukru • 10 g perníkového koření • 85 g mandlového másla • 100 g sirupu z ječného sladu • obalení: kokos, ořechy, semínka…
1.Promíchejte spolu suché suroviny.
2. V rendlíku rozehřejte mandlové máslo se sladovým sirupem dokud se pěkně nespojí.
3. Smíchejte suché a mokré suroviny. Můžete nechat těsto odležet přes noc v lednici, ale také rovnou uválet kuličky. Ty obalujte dle vaší vlastní chuti. Skvělé je do „posypky“ přimíchat trochu sušené citronové kůry.
4. Uchovávejte v lednici. Spotřebujte do týdne.
Tip: Snažím se vyhnout veškerým chemickým přísadám, tedy i všelijakým barvivům. Růžový kokos, ve kterém jsou kuličky obaleny si snadno vyrobíte i bez nich. 1/4 šálku strouhaného kokosu prožeňte krátce v mixéru společně s 1 lžičkou šťávy z červené řepy. Kokos nechytí žádnou zeleninovou chuť.