V prvním článku nové rubriky Z trhu jsem napsala malý referát o mangoldu a jeho možném využití. Nejjednodušší, co můžete připravit je sice příloha na styl špenátu, ale byla by škoda nevyužít všechny varianty, které se nabízí. Pesto, které můžete vmíchat do těstovin, namazat na chléb nebo přidat do polévky je fajn rychlovka, která u vás jistě najde své místo.
Mám totiž takovou nemoc. Jakékoliv zelené lupení se u mně v kuchyni musí stát pestem. Alespoň jednou. Občas se to nevyvede, ale sem tam přijdou takové vlaštovky, jako je třeba to z mangoldu. Je zemité, výrazné a neobvyklé. Recept, který najdete o pár řádků níž, berte pouze jako základní předpis. Můžete si jej upravit dle svého. Přidejte třeba:
• parmazán nebo pecorino
• lahůdkové droždí
• pár lístků bazalky
• a vlastně cokoliv, co vás napadne, vždy to bude dobré 🙂
Pokud můžete, využijte raději mladé lístky (takové, které vás lákají i syrové). Chuť i konzistence je pak jemnější.
Pesto z mangoldu
2 skleničky o objemu 130 ml, 10 minut
• 150 g mangoldu (jen zelené části bez stonků) • 60 g kešu • 4 lžíce olivového oleje • 1 stroužek česneku • 1/4 lžičky soli • 2 lžičky citronové šťávy
1.Mangold pořádně operte a osušte.
2. Kešu ořechy zvolna pražte nasucho na pánvi, dokud se příjemně nerozvoní a nezezlátnou.
3. V robotu rozmixujte nejprve listy mangoldu, poté přidejte vše ostatní a mixujte tak dlouho, dokud nedocílíte požadované konzistence (chcete-li pesto jemnější, přidejte ještě jednu lžíci oleje).
4. Přendejte do uzavíratelné skleničky a uchovejte v chladu, kde vydrží až 3 dny.