Tentokrát mám pro vás rovnou dva recepty. Nemohla jsem totiž vybrat ten lepší. Oba jsou vyloženě podzimní a přesto každý jiný. Ten s květákem mě příjemně překvapil (i když vlastně…vy už víte, že pečený květák u nás vládne). Použít můžete jakýkoliv recept na vámi oblíbené kynuté těsto, ale doporučuji vyzkoušet ten z minulého příspěvku. Bude vás bavit. Fakt! Podzimní koláče, zdravější náhrada pizzy, sytá večeře nebo svačina za běhu sebraná z tácu cestou na zahradu.
Včera jsem poprvé viděla vánoční reklamu. Čekala bych totální předvánoční nakopnutí (dřív jsem to tak měla, v obchodě s dárky a dekoracemi to ani nejde jinak, tam vánočníte ať chcete nebo ne) a ono nic. Evidentně se stále měníme. Letos totiž naplno prožívám koloběh sezony a ve chvíli, kdy denně hopsáte ve spadaném barevném listí, na jiné svátky, než oslavu podzimu prostě nemyslíte. Vím taky, že bych už pomalu měla připravovat cukroví, aby mě foodblogový prosinec nezaskočil, ale ono to vážně nejde. Asi proto, že když jste děti, žijete přítomným okamžikem. Něco, co bude téměř za dva měsíce se vás netýká, je to totiž neuvěřitelně vzdálená budoucnost. A když trávíte s dětmi 24 hodin denně, máte to asi stejně. Máte?
Koláč s dýní a gorgonzolou na plech
4 – 6 porcí, 45 minut + kynutí těsta
• půl dávky celozrnného kynutého těsta se semínky • 1 menší dýně hokkaido • 200 g créme fraiche • stroužek česneku • olivový olej • 150 g gorgonzoly • snítky čerstvého tymiánu či rozmarýnu • hrst dýňových semínek • sůl & pepř
1.Troubu předehřejte na 200°C.
2. Těsto vyválejte na mírně pomoučené ploše na plát o síle cca 5 mm.
3. Dýni pořádně omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na slabší měsíčky. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a osolenou dýni opečte, stačí zhruba 2 minuty z každé strany. Odložte stranou a nechte mírně vychladnout.
4. Créme fraiche ochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Touto směsí potřete vyválené těsto.
5. Na připravené těsto navršte opečené měsíčky dýně, nadrobenou gorgonzolu a snítky čerstvých bylinek. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut s tím, že 10 minut před koncem pečení posypte koláč dýňovými semínky. Ihned podávejte.
Koláč s květákem, jablky a čedarem na plech
4 – 6 porcí, 45 minut + kynutí těsta
• poloviční dávka celozrnného kynutého těsta se semínky • 1/4 květáku • 1/2 jablka • 100 g čedaru • 100 g créme fraiche • 1 vrchovatá lžíce Lučiny • 1 lžičky mletého římského kmínu • hrst pekanových ořechů • sůl & pepř • olivový olej
1.Troubu předehřejte na 200°C.
2. Těsto vyválejte na mírně pomoučené ploše na plát o síle cca 5 mm.
3. Květák nakrájejte na slabé plátky o síle necelého centimetru. Z jablka vykrojte jádřinec a nakrájejte jej na slabé měsíčky.
4. Créme fraiche smíchejte s Lučinou, ochuťte solí a pepřem a touto směsí potřete plát těsta. Poklaďte květákem, jablky, rozdrobte čedar a celý koláč posypte mletým římským kmínem. Zakápněte olejem a vložte do trouby.
5. Pečte cca 30 – 35 minut s tím, že 10 minut před koncem pečení posypte koláč pekanovými ořechy. Ihned podávejte.
Tak tie koláče vyzerajú úplne fenomenálne! Dokonalé spojenie jesenných chutí a možnosť si ešte dosýta užiť všetko, čo nám toto úžasné ročné obdobie ponúka – predtým, ako vypukne vianočné šialenstvo 🙂 Ďakujem krásne za úžasnú inšpiráciu!
Ivanko, moc děkuji za milá slova 🙂 Podzimem se u nás doma žije, mohl by klidně být celoročně. Užívejte si té atmosféry, kterou každý, byť třeba sychravý den přináší. Mějte se krásně! Kamča
Pingback: Zaujalo ma #1 - The Charming Life