Minulý týden jsem psala o tom, jak je Plzeň chudá na gastronomické festivaly. A ejhle, nějak se s nimi roztrhl pytel. K příležitosti oslav vzniku Republiky se konalo spoustu doprovodných akcí. Jednou z nich byl Street food market. Dalo by se říct, že navlas stejná záležitost, která se konala o týden dříve (Food truck show), ale… Je pravda, že zastoupeno bylo pár již známých trucků, jenže když je podtitulem akce První republika, čekáte něco z první republiky. Jídlo, atmosféru, hudbu… Tohle se podle mého vážně nepovedlo.
Jediné, co alespoň trochu dokreslovalo očekávanou atmosféru, byla hudba. Když vám však z reproduktorů hraje Ondřej Havelka a vy se procházíte industriálními prostory plzeňského Depa, ze stánků vám servírují typické pouťové halušky z obrovských pánví a hambáče, jste právem trošku zklamaní. Možná je to proto, že jsme měli srovnání z minulého týdne, možná to prostě jen nebylo ono.
Dali jsme si ze stánku tacos s trhaným vepřovým. Hit posledních let, fenomén pouličního jídla a naprostá lahůdka. Ne však v tomto případě. Chuť ne nepodobná masu z konzervy, studené, suché, nedobré. Možná si říkáte, proč jsme si proboha nedali něco jiného… My také. Většina nabídky ovšem byla vyprodaná aniž bychom přišli pozdě.
Absolutním zachráncem byl nakonec sladký teplý preclík. A přitom taková blbost! Mouka, máslo, vejce, cukr. Štěstí v uzlíčku. O jeden jsme se všichni tři podělili a spolkli kritiku, která se nám neustále s jistou pachutí drala na jazyk. Vendelínův první opravdový cukr, který mu doslova přiletěl do pusy. Nadšení bylo zjevné 🙂
Prodloužený víkend ve znamení vzniku Republiky. Neuvěřitelné množství příležitostí, kam zavítat. Zvýhodněné vstupné. Gastroakce. Hudební akce. Festival vína. Francouzský bazar. To všechno jsme využili. A bylo nádherně. Tenhle víkend bych si opravdu ráda zapamatovala. A proto to sem vlastně všechno píšu. Slunce, listí, modré nebe a tvoření až do noci. Teplo domova, kde se peklo maso, které se snažilo si napravit pověst. A musím vám říct, že se to vážně povedlo. Však si ho zkuste sami. Je to takový celodenní projekt, ale neváhejte k němu přizvat přátele, otevřete několik lahví vína nebo soudek piva, povídejte a smějte se do noci. A ráno? Ráno si spravte žaludky ohřátými zbytky a hned vám bude lépe.
Trhané vepřové na jablečném moštu & zelný salát s hořčičným dresingem
8 porcí, 4 hodiny
pulled pork • 2 kg vepřové plece (kostky 5×5 cm) • 1/2 hrnku cukru muscovado • 1 1/2 hrnku jablečného moštu • 1/2 hrnku jablečného octa • 2 lžíce pomerančové marmelády • 1/4 lžičky sušené pomerančové kůry • 2 červené cibule (plátky) • 5 stroužků česneku (drcených) • 1 lžíce hrubozrnné hořčice • 2 lžíce olivového oleje • sůl & pepř
zelný salát • 1/4 hlávky mladého zelí (krouhaného) • 1 jablko (plátky) • 3 střední mrkve (nahrubo nastrouhané) • 2 lžíce sušených brusinek • 1/2 hrnku bílého jogurtu • 1 lžíce dijonské hořčice • 1 lžíce anglické hořčice • 3 lžíce medu • 1/2 lžičky soli • 1/2 lžičky pepře • šťáva z půlky citronu • špetka sušeného česneku
Trhané vepřové
1.Troubu si předehřejte na 130°C. Maso nakrájejte na velké kostky (o hraně 5×5 cm) a vmasírujte do něj cukr. Není třeba okrajovat žádný tuk – zbavíte se ho později. Ve velkém litinovém hrnci rozehřejte olivový olej a zprudka na něm nechte zatáhnout maso.
2. Když je opečené ze všech stran, přidejte všechny ostatní suroviny a směs přiveďte k varu. Zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte do trouby. Od této chvíle máte tři až čtyři hodiny volna – pečte tak dlouho, dokud se maso nerozpadá.
3. Hotové maso vyndejte z trouby, vyberte jej z „omáčky“ a dejte stranou. Omáčku i maso dejte rychle vychladit (nyní je ideální počasí, můžete jej odložit třeba za okno nebo na balkon). Ze studené omáčky sejměte všechen tuk, maso rozeberte na vlákna a přitom odstraňte tučné části – zbude vám pouze libové maso.
4. Omáčku nechte na plotně zredukovat na 1/3 objemu, bude to trvat zhruba 20-25 minut. Poté do ní vmíchejte maso.
5. Chcete-li chuť ještě posílit, tak dejte maso na 10 minut do trouby předehřáté na 190°C, není to však nutné.
Zelný salát
1.Ve velké míse smíchejte nakrouhané zelí, jablko, mrkev a brusinky. Odložte stranou.
2. Ve vedlejší misce smíchejte suroviny na dresing – jogurt, obě hořčice, sůl, pepř, med, sušený česnek a citronovou šťávu. Přelijte přes salát.
Tip: můžete podávat s domácími tortillami. Třeba s těmi podle receptu od Kitchenette.