Právě si prohlížíte Zahradní salát s chřestem a vejci

Zahradní salát s chřestem a vejci

Nevím, jak vy, ale u nás se v sezoně chřestu nejí snad ani nic jiného. Bílý i zelený, na všechny možné způsoby, minimálně třikrát (i pětkrát) do týdne. Nejraději jej máme v co nejjednodušší podobě – jen tak s máslem nebo v salátu. Co nejméně zpracovaný, jen krátce spařený vroucí vodou. Máte nějaké své oblíbené chřestové recepty? Podělte se o ně a inspirujte mě i ostatní čtenáře. Sezona je krátká a všichni chceme vyzkoušet co nejvíce neotřelých kombinací, že? 🙂

Tentokrát se mi podařilo sehnat i domácí vajíčka. Měla jsem z nich radost jako malá. Věc, která pro mě kdysi dávno byla tak běžnou, že mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že by věci byly jednou jinak. Králíci, vejce, zelenina, mléko i med. Dříve vše bio, hezky za plotem, stále na dosah. Uplynulo pár let a my na takové věci koukáme jako na zjevení. O to víc mě mrzí, že i když má spousta lidí snahu nás k takovému životnímu stylu vrátit, hází se jim čím dál tím větší klacky pod nohy. Pro mě je proto každý farmář, pěstitel i drobný chovatel takřka superhrdinou. Takovým, kterého si musíme bránit my sami. Tak do boje!

Zahradní salát s chřestem a vejci

2 porce, 20 minut

po 1/2 svazku bílého a zeleného chřestu  dvě velké hrsti salátových listů  4 malá vejce  1/2 svazku ředkviček  malá hrst piniových semínek  150 g bílého jogurtu  1 lžička strouhaného nakládaného křenu  několik snítek kopru  sůl & pepř 

1.Připravte si chřest – odstraňte dřevnaté konce. Bílý chřest oloupejte, u zeleného to není třeba. Přiveďte k varu vodu. Do té stonky chřestu vhoďte a velmi krátce (cca minutu) je povařte. Poté je slijte a ihned prolijte ledovou vodou, aby si chřest zachoval svěží barvu.
2. Na pánvi nasucho opražte piniová (či jiná) semínka. Odložte stranou
3. Připravte zálivku – smíchejte jogurt, křen, nasekaný kopr a ochuťte solí a pepřem. Odložte stranou.
4. Do mísy vsypte salátové listy, ředkvičky nakrájené na slabé plátky a spařený chřest. Promíchejte se zálivkou a posypte piniovými semínky. Podávejte s pečivem.

Tip: do salátu zamíchejte kuskus nebo bulgur, vytvoříte tak syté, ale lehké jídlo pro celou rodinu.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..