Právě si prohlížíte Teplý salát s karamelizovanými šalotkami a granátovým jablkem

Teplý salát s karamelizovanými šalotkami a granátovým jablkem

Pravidelně chodím na jógu. Odpočinout si, vypnout, nebýt jen bláznivou matkou. Jenže! Někdy si tam odpočinu až moc. To třeba tehdy, když mám za sebou pár nepříliš prospaných nocí, které se rodičům v určitém období (trvajících pár dní až let) prostě nevyhnou.

20160914_181724-01

Kdo občas vyrazí cvičit, ví, jak hodiny probíhají – zacvičíte si a následuje závěrečná relaxace. Spousta lidí se natolik uvolní, že při ní usne, zažila jsem již mnoho zadržovaného smíchu při chrápání spolujogínů. Ale zabrat při cvičení? A třikrát? Fakt trošku trapný.

Cvičím, cvičím, usmívám se, zavřu oči a ve chvíli, kdy je otevřu, ostatní už jsou úplně jinde. A ještě dvakrát. Nikdy jsem nevěřila na mikrospánek, tak tady ho mám. Asi už jsem vážně přetažená. Jenže pokaždé, když v poslední době vyvezu mrňouse na výlet k babičce, a je jedno na kolik nocí, tak prostě nespí. Skáče, kouká na ulici a trhá žaluzie, okusuje termostat, okusuje mi prsty u nohou, nedbá prosebného pláče, aby už konečně spal a skáče víc – po posteli, po mojí hlavě, po probuzených prarodičích, případně topí. No…vyrážíme tam poměrně často, asi to budu muset utnout.

pixlr_20161003214728498

Teplý salát s karamelizovanými šalotkami a granátovým jablkem

Množství: 4 porce    Čas: 20 minut příprava + 30 minut pečení   Náročnost: snadné

Karamelizované šalotky • 400 g šalotek, oloupaných 30 g másla 1 lžíce třtinového cukru 1 lžíce balzamikového octa sůl, pepř
Zálivka • 1/2 lžičky naloženého zeleného pepře 1/2 hrnku kysané smetany šťáva z poloviny limetky 1/2 lžíce medu 3-4 lžíce olivového oleje
Ingredience na salát • 2 střední mrkve, na slabé plátky • 1 hrnek kuskusu svazek máty hrst oliv kalamata 2 lžíce rozinek nebo 3 datle semínka z 1 granátového jablka (tip níže) • 2 lžíce kaparů (lze vynechat)

1.Nejprve si připravte šalotky: předehřejte troubu na 200°C, v pánvi, kterou můžete dát do trouby rozehřejte máslo, přidejte cukr a nechte jej rozpustit. Ve chvíli, kdy začne karamelizovat, vsypte oloupané šalotky a opékejte tak dlouho, dokud nezačnou lehce hnědnout. Poté přilijte lžíci balsamica, trošku soli a pepře a dejte do trouby na cca 30 minut.
2.Na zálivku rozmixujte dohladka všechny suroviny, dejte stranou.
3.Kuskus připravte podle návodu. Mezitím nasekejte nadrobno mátu, vydolujte semínka z granátového jablka (tip pod článkem), spařte rozinky horkou vodou a vše společně s kolečky mrkve a olivami (případně ještě kapary) přendejte do velké mísy. Až bude kuskus hotový, promíchejte jej s ostatními surovinami.
4.Na salát naaranžujte ještě horké cibulky, posypte semínky granátového jablka, přelijte zálivkou a tadaaa.

 

Granátové jablko

Vitamínová bomba ukrývající v průměru 600 semínek je možná něčím, kolem čeho v obchodě chodíte s nedůvěrou. Co to je? Jak to chutná? Jak se do toho dostat? 
Co to tedy je? Plod granátovníku obecného, s pevnou slupkou, který v sobě ukrývá stovky zdraví prospěšných semínek. Je složené zhruba z 80% z vody, nadupané vitamíny a minerály – konkrétně vitamíny skupiny B, C, A a E, dále pak minerály jako je sodík, draslík, železo, hořčík, vápník – to jen tak na okraj, prospěšných látek je mnohem a mnohem víc. Z účinků lze zmínit především to, že plody jsou velmi silným antioxidantem, posilují imunitní systém, detoxikují organismus, pozitivně působí na krvetvorbu a krevní oběh, vyrovnávají hormonální hladinu v těle, snižují cholesterol….
Jak to chutná? Chuť se pohybuje od sladké až po kyselou, záleží na odrůdě, kterou zrovna vyberete, na stupni zralosti. Sytě rudé velké plody (ty na vrcholu sezony) mívají často velmi kyselou chuť. Pouzdra obsahují dužinu a samotné semínko – opět záleží na odrůdě – některá semínka jsou velmi tvrdá, jiná se dají v pohodě rozkousnout a sníst. Někdo je plive, někdo s nimi nemá problém. Z granátového jablka jezte pouze šťavnaté části, ty bílé, která pouzdra v podstatě drží pohromadě, jsou velmi trpké
Jak se do toho dostat? Tak, to nejlepší nakonec. Všude najdete návody, jak plody půlit, čtvrtit, vyloupávat a kdesi cosi. Tady se zastavte. Nejenže tyhle metody jsou zdlouhavé, máte z nich nehty jako horník, barva šťávy není úplně jednoduše vydrhnutelná, ale je to prostě opruz. Po létech bádání jsem natrefila na skvělou a velmi jednoduchou metodu. Granátové jablko rozpůlíte, plochou stranou si jednu polovinu „posadíte“ na roztaženou dlaň a nad velkou mísou do té vypouklé strany jablka už je mlátíte vařečkou, dokud všechna semínka nevypadají do mísy. Nebojte se přitlačit, bude samozřejmě lítat i nějaká šťáva, ale ztráty jsou minimální a ve finále jí můžete stejně vypít. Zopakujte s druhou polovinou. Vyhoďte bílé části, které případně vylítaly společně se semínky. Právě jste ušetřili asi 15 minut. Gratuluji 🙂 No a teď už se do toho můžete vesele pustit (jak vidno, přínos je nejen zdravotní, ale i relaxační). 

20160914_162231-01

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..