Vždy, když začíná přebírat vládu podzim, rozlije se mi v duši klid. Řev, rozsypané střepy i nevítaní kuchyňští hosté (o tom zase někdy příště) jsou odsunuti do pozadí a já se ocitám v jakési zenové bublině. Alespoň na chvíli. Svět je barevnější, domovy útulnější, vzduch voňavější.
Často si sepisuji seznamy toho, co je třeba udělat, sehnat, koupit…protože v poslední době s probdělými nocemi – co není na papíře, neexistuje. Většinou tedy ty seznamy s nákupem nechám doma na stole, ale to je podle všeho poměrně rozšířený neduh (pokud si tedy vše důležité nepíšete do telefonu, ahoj tati!), nechává mě tedy chladnou a improvizuji. Ale seznam podzimní, to je úplně něco jiného! Možná to máte také tak – s klesající teplotou se více a více zavíráte do hřejivé kuchyně a tvoříte. Sem tam možná vznikne paskvil, ale ta počáteční radost!, tu vám nikdo nevezme, že?
Na mém podzimním listu najdete věci, které opravdu chci upéct, zavařit, usušit nebo zamrazit. V příštích kraťoučkých článcích proto najdete tipy, jak si doma vyrobit základní ingredience, se kterými se setkáváte v mnoha (pod)zimních receptech – jako například dýňové a jablečné pyré, pumpkin spice, voňavé cukry, bylinkové soli, koření dukkah atakdále. Spousta z nich se dá využít i jako drobné jedlé dárky, což se při blížících se Vánocích bude jistě hodit (92 dní!).
Nicméně, dnes přichází řada na další ze sezónních supervitamínových bomb – salát s kadeřávkem a pečenou řepou. O víkendu mnoho z vás jistě vyrazí na farmářské trhy, na zahradu, k babičce a doveze si poklady v podobě čerstvě sklizené zeleniny a ovoce. Tady máte jeden tip, jak je zpracovat.
Salát s kadeřávkem a pečenou řepou s tahini dresinkem
Množství: 4 porce Čas: 35 minut Náročnost: snadné
• větší svazek kadeřávku (po odstranění košťálů získáte cca 200 g) • 1 červená a 1 žlutá řepa (neseženete-li žlutou, nevadí, jde jen o barevnost) • 2 mladé pórky • 1/2 hrnku zelené čočky • 1/4 hrnku pasty tahini • šťáva z poloviny citronu + trochu navíc • 1 lžíce medu • 3-4 lžíce olivového oleje • sůl, pepř • volitelně: ořechy, semínka…
1.Předehřejte troubu na 200°C. Oloupejte řepu, nakrájejte ji na měsíčky. Pórky očistěte a nakrájejte je na kolečka o síle cca 2 cm. Obojí dejte do pekáče, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte zhruba 20 minut, dokud řepa není měkká, ale stále ještě trochu křupavá.
2. Čočku propláchněte a uvařte podle návodu, bude to trvat nějakých 20 minut.
3. Z kadeřávku okrájejte košťály a zelené listy omyjte. Poté je pořádně promněte s trochou olivového oleje a citronové šťávy, aby změkly. Dejte do mísy a odložte stranou.
4. Mezitím si připravte dresing – prošlehejte společně tahini, šťávu z citronu, med, olej, sůl a pepř. Dejte stranou.
5. Ke kadeřávku přidejte pečenou zeleninu a čočku, promíchejte. Pokapejte dresinkem. Servírujte teplé.
6. Můžete posypat opraženými semínky nebo ořechy. Já jsem zvolila praženou cizrnu, která má zvláštní ořechovou příchuť a konzistenci.
Kadeřávek
Momentálně jedna z největších zeleninových hvězd – kadeřavá kapusta. Využívá se do salátů, do green smoothies, pečou se z ní chipsy… Využití je velmi rozmanité a je radno ji pro obsah výživných látek zařazovat do jídelníčku velmi často. V tuto chvíli vrcholí její/jeho sezona.
Obsahuje vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku, působí proto pozitivně na kvalitu kostí, zubů a nehtů. S ohledem na obsah vápníku snižuje riziko vzniku osteoporózy a dobře působí na vývin kostí plodu v děloze. Snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamín A a C. Kromě zmíněného vápníku v kadeřávku najdeme také draslík, železo, fosfor, hořčík.