Obiloviny se v poslední době konečně dostávají na talíř ve spoustě podob. Jenže přes všechnu quinou, kukuřičnou polentu, rýži nebo jiné exotické plodiny zapomínáme na ty naše tradiční. Jáhly, pohanku, pšenici a spoustu dalších. Mám však velkou radost, že pomalu znovuobjevujeme staré plodiny, které u nás bývaly na talíři běžně. Proto bych se ráda v článcích zaměřila na to, jak je využít v kuchyni. Možná vám připravit pár nápadů na ozvláštnění jídelníčku nebo prostě jen ukázat, že kilový pytlík pšenice nemusí být jen umletý na mouku nebo nasypaný do krmítka. Takový salát s tuňákem je docela pecka.
Bohužel, právě pšenice je něco, co má nálepku problémové holky. Konzumujeme čím dál více výrobků z mouky, která je přidávána i do produktů, ve kterých nemá co dělat. Jenže pšenice nemusí být jen zpracovaná mouka. Těstoviny. Pečivo. Součást salámu. Pšenici, ve své prapůvodní podobě, ideálně v bio kvalitě, můžeme prostě jen uvařit. Jenže na další využití už nám bohužel fantazie nestačí. Tak schválně – salát, zeleninové placičky, sypání do polévky a mnoho dalšího.
Velkou nevýhodou pšenice je fakt, že se poměrně dlouho vaří a ještě předem namáčí. Pak chápu, že mnoho lidí odradí se do ní pouštět. Na druhou stranu snáší velmi dobře mrazení. Sama tak mám vždy několik pytlíčků v mrazáku pro okamžité použití. Vyplatí se v tlakovém hrnci (nebo i běžném) uvařit velkou várku, tu napytlíkovat zhruba po množství jednoho hrnku a uložit. Při hladových večerech jako když ji najdete. Pak stačí už jen propláchnout horkou vodou.
Salát s tuňákem a vejci
4 porce, 15 minut + ev. vaření pšenice
• 2 hrnky vařené pšenice ozimé (tip níže) • 1 římský salát • 2 velké hrsti čerstvého špenátu • 4 vejce • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě • 2 střední červené řepy • hrst oříšků kešu • 6 sušených rajčat v oleji • 2 jarní cibulky • ocet balsamico • olivový olej • sůl & pepř • javorový sirup
1.V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Poté vsypte vařenou pšenici, nakrájená sušená rajčata, osolte a opepřete a za občasného míchání smažte cca 5 minut. Nakonec dochuťte zhruba lžičkou balsamica.
2. Uvařte vajíčka – od bodu varu podle velikosti 5-6 minut. Poté slijte a přelijte studenou vodou.
3. Mezitím si nastrouhejte oloupanou řepu. V misce smíchejte 2 lžičky javorového sirupu, 1 lžíci balsamica a 2 lžíce olivového oleje. Tuto směs zamíchejte do nastrouhané řepy a odložte stranou.
4. Na pánvi nasucho opražte kešu oříšky. Nasekejte jarní cibulku.
5. Špenát a salát operte a natrhejte na kusy. Ty poté naaranžujte do talířů.
6. Na salátové lupení navršte vždy po části pšenice, „naložené“ řepy a tuňáka. Přidejte do každého talíře jedno rozpůlené vajíčko a posypejte jarní cibulkou a praženými oříšky. Můžete pokapat olivovým olejem.
7. Ihned podávejte.
Tip: pšenici uvaříte jednoduše podle návodu na obalu – vždy je třeba ji předem namočit (ideálně přes noc). Druhý den ji můžete uvařit v normálním, ale i tlakovém hrnci. Podle návodu to v běžném hrnci trvá až hodinu a půl, ale mě pokaždé stačí cca 45 minut (po předchozím namočení). V tlakovém to bude trvat takových 20 – 25 minut, případně můžete dovařit. Hotové zrno přidávám do salátů, pomazánek, do žitného chleba, polévky, masových směsí…