Kdysi dávno jsme si k večernímu filmu občas koupili pytlík nachos a sweet chilli omáčku. Kdysi dávno nás totiž moc nezajímalo, co jíme. Věřte nebo ne, téměř vše, co koupíte v obchodě v pytlíku nebo láhvi, lze vyrobit doma. Bez zbytečných konzervantů, éček a součástí, o kterých je lepší nevědět.
Nepatřím mezi ty, kteří kážou vodu a pijí víno. Sem tam je prostě třeba trošku „začunit“. Vždy se ale snažím najít o něco zdravější variantu. Místo cukru med, místo obyč mouky celozrnnou nebo alespoň snížit obsah soli. Mezi tradiční „spížovky“ se u nás řadí sweet chilli omáčka. Můžete ji využít v podstatě k čemukoliv – křupavé kuřecí maso, pečené brambory nebo třeba polentové hranolky, na které vám přidám recept zase někdy příště. Ale teď už hurá vyplenit zásoby a za deset minut si můžete v klidu pálit pusu.
Sweet chilli omáčka
1 sklenička o objemu 200 ml, 10 minut
• 1/2 hrnku javorového sirupu (funguje i s medem) • 1/3 hrnku vody • 2 lžíce rýžového octa • 1 lžička chilli vloček • 1 lžička soli • 1 lžíce kukuřičného škrobu • 1 nasekaný stroužek česneku
1. Všechny suroviny smíchejte v rendlíku, přiveďte k varu a vařte zhruba 5 minut, dokud směs nezhoustne. Přendejte do čisté sklenice a vložte do lednice (tam vydrží minimálně měsíc).
2. Pokud budete vařit příliš dlouho, může se stát, že se vyvaří velké množství vody a omáčka bude po vychladnutí dost tuhá. Jednoduše pak ze sklenice odeberte požadované množství, to zahřejte a případně mírně nařeďte vodou.
Pingback: Převtělené dítě / Polentové „hranolky“ s fetou – Tvoříme domov
Pingback: Live cooking show pro Albert • Tvoříme domov