Právě si prohlížíte Třešňová limonáda

Třešňová limonáda

Možná vás hned v úvodu trochu matu – s tímhle receptem na stůl (tedy do skleničky) nedostanete nic ukrutně přeslazeného ani uměle dobarvovaného, jak už to tak u limonád bývá. Do téhle třešňové limonády nebudete sypat hromady bílého cukru, nebudete jí vařit a dokonce si ani trochu nezaflákáte kuchyň. Je totiž ještě jednodušší, než si vůbec dovedete představit. Budete potřebovat pouze zásoby třešní, mixér a spousty připraveného ledu v mrazáku, to abyste jí mohli ihned podávat natěšeným mini pijanům (pijavicím?).

Jsou dvě varianty, jak tuhle limonádu připravit. Každá z nich závisí na druhů třešní, které se vám dostanou pod ruku. V tom prvním případě máte třešně rudé jako krev a budou vám tak pro lákavou barvu stačit pouze ty. V případě druhém disponujete na své zahradě (nebo k vám přesahují větve ze zahrady sousedovy, takže jsou vlastně vaše) třešní chrupkou, kdy mají plody barvu sytě žlutou, sem tam načervenalou. Jsou dokonalé, krásně křupou a z dětských triček se dají poměrně jednoduše vyprat. Jenže! Ta barva. V tomhle případě si tak můžete pomoci jiným ovocem, jež vám zrovna na zahrádce dozrává/přebývá nebo se smutně krčí v mrazáku. Skvěle tak poslouží přezrálé jahody, maliny nebo směs lesních plodů. V receptu na třešňovou limonádu vám poradím, jak na to.

Víte, vždycky jsme se s Honzou smáli, když si zemědělci stěžovali na počasí. Buď bylo moc sucho, mokro nebo slunečno. Ať bylo jakkoliv, počasí sebelepší a pro plodiny ideální, vždy to bylo špatně. No a letos? Letos si jako zemědělec přijdu sama 😀

Naše nově adoptovaná třešeň byla doslova obsypaná miliony drobounkých plodíků, které slibovaly úrodu takovou, že už se na ně v životě nebudeme moci ani podívat. V první vlně jich většina opadala, protože by to strom neutáhl. Ve vlně druhé přišlo po období slunce a veder období dešťů, nad kterým jsem si radostí výskla. Do chvíle, než se ty mrňavé, horkem vysušené potvory žíznivě napily, přes noc vyrostly do rozměrů steroidových královen a popraskaly. Do dalšího dne začaly vesele hnít, do toho stále pršelo a teplota klesala. Výsledkem je to, že už se neskutečně těšíme na další rok, protože letošní třešňová sezóna trvala přesně čtyři dny. Ty další už připomínala spíš hledání jehly v kupce sena. No, a z těch posledních jehliček vám přináším tenhle osvěžující recept na první letní limonádu s voňavými bylinkami.

Třešňová limonáda

1 litr šťávy na ředění, 5 minut

• 3 hrnky třešní (nebo 1 hrnek malin/jahod/lesních plodů, klidně mražených a 2 hrnky třešní) • 1/2 hrnku citronové šťávy • kůra z poloviny bio citronu • 1 1/2 lžičky koření Síla květů • 1 hrnek vody • 3 lžíce javorového nebo rýžového sirupu

1.Třešně opláchněte a vypeckujte.
2. Vypeckované třešně vsypte do nádoby mixéru a pokud používáte ovoce „na dobarvení“, přidejte i to. Vložte všechny ostatní suroviny.
3. Rozmixujte dohladka.
4. Směs přeceďte přes jemné sítko, aby vám v limonádě nepřekážely slupky a případně drobná semínka.
5. Hotovou šťávu můžete dle chuti dosladit. Poté ve skleničkách nařeďte perlivou vodou a doplňte ledem.
6. Uchovejte v ledničce a spotřebujte do dvou dnů.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..