Právě si prohlížíte Trhací chléb s bylinkami a semínky

Trhací chléb s bylinkami a semínky

Víte, jak jsem minule psala o variabilitě slaného kynutého těsta? Tenhle trhací chléb je toho důkazem – oceníte jej při mnoha dětských oslavách (uklízení po něm již o něco méně) nebo na silvestra. Opět se dá skvěle zapojit celá rodina, protože si každý může zvolit, čím kuličky obalí. Trhací chléb je taková bláznivá věc, která vypadá trochu podivně, ale o to větší radost mezi malými strávníky vyvolá. V každém případě slibuji, že od pečení z kynutého těsta vám dám na chvilku pokoj. Ale jen od toho kynutého. A vážně jen na chvíli. Jsme takoví moukoužrouti. Doufám, že to máte podobně (alespoň tedy na podzim a v zimě 😀 ).

trhací chléb

Když jsem od Honzy dostala úkol (a úkol zněl jasně!) připravit stánek na místní vánoční jarmark, vrhla jsem se do toho všemi deseti. V posledních dnech tak s nadšením vymýšlím, co všechno bych připravila pro davy lidí. Hrozně mě to baví. Jenže znáte to, nápadu milion, ale den má pouhých 24 hodin. Z toho jsem asi tak 26 hodin máma. Je to výzva. O to víc se těším na výsledek (na několik hodin v mrazu už o něco méně, bude prý ale svařák, to přežiju!).

Trhací chléb s bylinkami a semínky

1 bochník, 1 hodina + kynutí

1 várka základního celozrnného těsta – tentokrát bez semínek  100 g másla  1 vrchovatá lžíce sekané petrželové nati  1 stroužek česneku (prolisovaný) • 1 vrchovatá lžíce máku  1 vrchovatá lžíce černého sezamu  1 vrchovatá lžíce bílého sezamu  3 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu  1/2 lžičky soli  mletý pepř dle chuti

1.Připravte základní těsto podle tohoto receptu. Vynechte v něm semínka. Nechte kynout hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejte na 180°C.
2. Mezitím si do mističek rozdělte semínka/sýr. Sekanou petržel a česnek odložte stranou. Rozpusťte máslo v mikrovlnce nebo rendlíku. Troškou rozpuštěného másla vymažte chlebovou formu o rozměrech cca 10 x 20 cm.
3. Z vykynutého těsta tvořte malé kuličky (velikost vlašského ořechu). Bude jich kolem 30.
4. Rozpuštěné máslo osolte a opepřete a v této směsi obalujte kuličky. Ty následně vyválejte v připravených semínkách/sýru tak, abyste měli od každého druhu 5 kusů. Odkládejte na talíř. Do zbylého másla zamíchejte petržel a česnek a vyválejte v ní zbylé kuličky.
5. Do připravené formy skládejte nepravidelně kuličky, dokud všechny nespotřebujete. Nechte ještě 15 minut odpočinout.
6. Vsaďte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut. Po vytažení nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku. Podávejte s oblíbeným dipem nebo rajčatovou salsou. Chléb je nejlepší první den.

Tip: na rajčatovou salsu rozehřejte v rendlíku lžíci olivového oleje, osmažte na něm jednu střední cibuli a stroužek česneku téměř do hněda, přisypte lžičku oregana, čtvrt lžičky nového koření, čtvrt lžičky chilli, čtvrt lžičky soli a půl lžičky cukru, opepřete. Zalijte hrnkem rajčatové passaty a provařte.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..