I když mají dýně už nějakou dobu po sezoně, máme jich doma pořád opravdu mnoho. A vy určitě taky, jinak byste nehledali další a další dýňové recepty, že? 😀 Na světě pravděpodobně není člověk, který by neměl rád těstoviny v jakékoliv podobě. A přeci jen může být ještě něco víc, než obyčejné těstoviny s omáčkou – zapečené jsou tím opravdovým pohodovým jídlem, které umí zahřát po příchodu domů. Tyhle navíc krásně provoní dům bylinkami.
Conchiglioni jsou obří těstovinové mušle, které jsou ideální k plnění a následnému zapékání. A víte, co je na tomhle jídle úplně nejlepší? Ta křupavá šalvěj! Upřímně, při příštím pečení nebudu poseroutka a dám tam snad dvojnásobné množství, protože po tomhle už po nějakých brambůrkách neštěkne ani pes 🙂
Přiznám se, že i přesto, že mám moc ráda víno, nikdy mě nenapadlo jej cíleně párovat s konkrétním jídlem. Máme to spíše tak, že v létě pijeme vína lehká a v chladných měsících těžší. Jednoduchá rovnice. Alespoň na pohled. Práce sommeliera mně osobně přijde jako pořádná alchymie, a tak jsem byla nadšená, když jsem mohla využít nabídky od webu alkohol.cz a nechat ke svému receptu vybrat to správné víno. Směle a chytře (ne však svou zásluhou) vám v tuhle chvíli můžu k zapečeným těstovinám s dýní doporučit například rulandské šedé.
Zapečené conchiglioni s dýní a ricottou
4 porce, 1 hodina
• polovina střední máslové dýně • 1 vrchovatá lžíce sekaných šalvějových lístků • 1 střední cibule (nadrobno) • 1 plechovka loupaných rajčat (ideálně cherry rajčátek) • 16 velkých těstovin conchiglioni / cca 150g (+ raději pár navíc, kdyby se některé rozpadly) • 200 g ricotty • 2 lžíce mléka • 1 mozzarella (125 g ) • sůl & pepř • olivový olej • 1 lžička třtinového cukru • špetka skořice • 1 lžička sušeného oregana
1.Nejdříve upečte dýni – troubu si předehřejte na 190°C. Máslovou dýni oloupejte a nakrájejte na malé kostičky o hraně max. 1 cm. Na plechu ji promíchejte s nasekanou šalvějí, lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte cca 15 minut.
2. Mezitím si připravte omáčku – na lžíci olivového oleje osmažte nasekanou cibuli, poté přidejte rajčata z plechovky, oregano, třtinový cukr, špetičku skořice, sůl a pepř. Velké kusy rajčat rozbíjejte vařečkou. Nechte 10 minut provařit, až omáčka zhoustne.
3. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, ovšem slijte je tak o minutu dřív, než jsou hotové. Prolijte je studenou vodou. Odložte stranou.
4. V misce promíchejte ricottu s mlékem, troškou soli a pepře, vmíchejte upečenou dýni. Odložte stranou.
5. Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Odložte stranou.
6. Na dno zapékací formy (20×25 cm) vlijte omáčku a rozprostřete ji. Uvařené těstoviny naplňte vždy 1 vrchovatou lžičkou ricottové náplně a úhledně vyskládejte do formy. Posypte nakrájenou mozzarellou a dejte na 20 minut zapéct.